16.7 C
București
luni, 29 mai 2023 - 5:29
No menu items!

Ministrul Sănătății, despre vinovății: Evaluarea o fac ISU și Parchetul General

spot_img

Pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”, a afirmat Nelu Tătaru, întrebat, sâmbătă noapte, la spitalul mobil de la Leţcani dacă se simte vinovat pentru dezastrul de la Neamţ.

Ministrul a insistat că singura soluție pentru remediere este ca „reevaluarea managementului, a capacității de tratament a unităţilor sanitare, tot ce înseamnă coordonare să treacă în coordonarea ministerului”.

Nelu Tătaru a precizat că „medicii de la Neamţ sunt pregătiţi să facă faţă unei astfel de situaţii. Rămâne ca cei care asigură logistica, dotarea, subordonare, ordonatorii de credite, să asigure şi condiţiile necesare pentru activitatea medicală”.

Ministrul a precizat că urmează să fie clarificate condițiile în care secția ATI a fost mutată de la etajul 3, la etajul 2 al spitalului vechi de peste 50 de ani.

„Este o evaluare în acest moment pe care o face atât ISU, cât şi Parchetul General. Nu este vorba dacă au autorizaţie sau nu. Aceasta o decide ISU. Având în vedere că avea o structură mai veche din Terapia de la 2 la 3, rămâne ca evaluarea care s-a făcut atunci când s-a făcut de la 2 la 3 şi astăzi când s-a decis trecerea de la etajul 3 la etajul 2, dacă a fost evaluat atât spaţiul, cât şi dotarea”, a explicat ministrul.

În incediul de la Piatra Neamț, spitalul a pierdut complet opt paturi de terapie intensivă, dar va continua să funcționeze.

„Doar secţia de terapie intensivă. (…) Acolo opt paturi au ars complet. În celelalte opt au fost cei care au fost coborâţi la Primire Urgenţe. Pot fi folosite. În următoarea perioadă dorim evaluarea şi refacerea terapiei intensive. Îi mutăm la etajul trei, unde era cealaltă terapie intensivă care a funcţionat până astăzi şi care are o capacitate de 12 paturi pe ATI„, a explicat ministrul Sănătăţii, duminică, la Leţcani.

10 persoane aflate în ATI și-au pierdut viața, iar un medic anestezist a fost rănit grav. Alţi şase pacienţi internaţi au fost aduşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID.

Potrivit ministrului Sănătăţii, ceilalţi pacienţi au patologie medie sau uşoară şi sunt internaţi pe secţii.

Parchetul General a preluat dosarul deschis din oficiu, pentru infracțiunea de ucidere din culpă, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Piatra Neamț, după ce sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi.