21.1 C
București
luni, 10 mai 2021 - 21:19

Ministrul Sănătății, după noile criterii de carantinare: “Bucureștiul NU va fi carantinat de Paște”

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a ținut să aducă, în noaptea de marți spre miercuri, o serie de lămuriri legate de noul ordin, care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale,  precizând că nu se pune problema unui lockdown de Paște în București.

”Bucureştiul NU se carantinează de Paşte. S-au publicat noile criterii de carantinare a localităţilor. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localităţi. Nivelul de testare Covid-19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor din spitale şi secţiile ATI. Se defineşte de asemenea carantinarea zonală”, afirmă Voiculescu, într-un mesaj pe Facebook.

Ministrul precizează că, la fel ca până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, şi nu automat.

”Şi nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paşte la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunţate ale guvernului nu se schimbă”, a menționat Voiculescu.
 
Ministerul Sănătăţii a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale, documentul fiind publicat, marți, în Monitorul Oficial. Pentru municipiile metropolitane cu peste 100.000 de locuitori se au în vedere şapte criterii, între care numărul de teste, rata de pozitivare, incidenţa, gradul de ocupare al paturilor, dar şi trendul în ultimele 14 zile. Carantina zonală încetează în momentul în care rata de infectare scade sub 3 la mie.