21 C
București
marți, 15 iunie 2021 - 18:57

Ministrul Sănătății atacă proiectul Ralucăi Turcan privind interzicerea cumulului pensie-salariu pentru medici

spot_img

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, susține că nu e “oportun” să se interzică salariul la stat cumulat cu pensia în această perioadă. Sunt 900 de persoane în această situaţie în sistem, din care cel puțin 400 sunt medici.

”În primul rând, este un proiect de lege pe care Guvernul l-a transmis spre Parlament. Noi le-am transmis cu observaţii, spunând că poate că nu e oportun, cel puţin în această perioadă să existe interzicerea acestui cumul de pensie cu salariul. Impactul, însă, în oricare dintre direcţii am merge, probabil, că va fi unul limitat”, a spus Ioana Mihăilă.

Ministrul afirmă că, în sistemul medical, sunt 900 de persoane în această situaţie.

”Noi am făcut o analiză şi sunt aproximativ 900 de persoane, cadre medicale, din care puţin peste 400 de medici care se află în această situaţie acum. Dar, din discuţiile pe care le-am avut cu doamna ministru al Muncii, dacă legea trece în această formă, vom găsi forme alternative pentru personalul medical, astfel încât aceşti medici sau acest personal medical care depăşeşte vârsta de pensionare să poată să lucreze în continuare şi să primească pensia. Nu este excepţia, dar nişte forme convenabile”, a mai declarat ministrul.

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, dacă se va implementa această excepție de la cumulul pensiei cu salariul, sistemul de Sănătate ar putea intra în colaps.

”Colegiul Medicilor din România nu este de acord cu aplicarea neselectivă a acestei legi în Sănătate. Constatăm cu regret că politicienii noștri nu ne ascultă”, a declarat pentru Antena 3 Daniel Coriu.

Proiectul de lege care prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani și interzice cumulul pensiei cu salariul la stat a fost adoptat miercuri.