16.3 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 2:51

Ministrul Sănătății, atac dur la premier: A lăsat spitalele fără bani ca să finanțeze PNDL3. Replica lui Cîțu

spot_img

Ministrul Sănătății s-a dezlănțuit, sâmbătă, la adresa lui Florin Cîțu. Ioana Mihăilă susţine că şeful Guvernului știa din aprilie de situația financiară de la minister, iar faptul că “astăzi vorbim de personal neplătit se datorează doar iresposabilității premierului”.

 

“Îmi pare rău că premierul introduce Sănătatea în lupta politică şi fac un apel la responsabilitate. Sunt aici să explic ceea ce prim-ministrul Cîţu tocmai a spus şi astăzi, cum a spus şi ieri, că nu înţelege cum de oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiţi de două-trei luni de zile. Domnul prim-ministru ne spune că nu înţelege cum de s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din luna aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi”, a afirmat Mihăilă.

Ea a susţinut că în 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată cu număr de înregistrare la cabinetul premierului, i-a prezentat situaţia financiară a Ministerului Sănătăţii, spunându-i că nu sunt suficienţi banii pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare, pentru plata personalului din centrele de vaccinare.

”Am fost nevoiți să transferăm bani de la programe esențiale, iar premierul știa că banii pentru programe sunt la fundul sacului. Așteptăm rectificarea bugetară încă de la începutul lunii august. Ieri, secretarul meu de stat avea misiunea de a merge la ședința de Guvern pentru a discuta acest subiect, dar singurul punct de pe ordinea de zi a fost adoptarea PNDL 3.

La fiecare ședință de Guvern, am așteptat să fie introdusă pe ordinea de zi rectificarea bugetara, ea a fost însă amânată constant pentru a avea bază legală de a asigura fonduri programului PNDL3. Premierul a prioritizat alocările financiare pentru programul PNDL3 în detrimentul alocării către Ministerul Sănătății și către plata unitaților sanitare”, a spus ministrul.

Mihăilă a precizat că Ministerul Sănătății nu numai că nu mai are bani, nu mai are nici măcar credite de angajamente pentru a semna noi contracte.

Și pentru a arăta că nu are susținerea premierului, Mihăilă a dezvăluit și un document care arată că Ministerul Finanţelor a respins, în perioada în care Florin Cîţu asigura interimatul, o solicitare a Ministerului Sănătăţii de alocare a sumei de 10 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru vaccinarea copiilor împotriva bolilor transmisibile.

UPDATE Premierul Florin Cîțu a reacționat la acuzațiile aduse de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

„Nu știu de ce lumea încearcă să își arate incompetența pe ultima sută de metri. La rectificarea bugetară se vede că sunt 480 de milioane necheltuiți, care sunt redestribuiți. Acești bani erau acolo la Ministerul Sănătății, iar dacă cineva avea curiozitatea să citească legea bugetului, aprobată la începutul anului, vedea că putea să redistribuie bani pentru orice cheltuială care ține de vaccinare în timpul acesta. Deci erau 480 de milioane. Eu n-o să pot să fiu ministrul fiecărui portofoliu, există ministru care trebuie să fie responsabil pentru execuția bugetară. Interesant cum de fiecare dată după ce se pregătesc să plece de la minister apar și problemele, nu înainte”, a spus premierul, sâmbătă, la Oradea.

                                                                                                                 Adina Silav