20.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 20:02

Ministrul sănătăţii: S-ar putea ca, într-o zi, spitalele să intre în insolvenţă dacă mai acumulează datorii

spot_img

Ministrul sănătății: S-ar putea ca, într-o zi, spitalele să intre în insolvenţă dacă mai acumulează datorii
foto: ghidcabinet.ro

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, le-a recomandat liderilor Sanitas reuniţi, miercuri, la Bucureşti, “să stea cu ochii” pe managerii spitalelor, ca să nu mai facă arierate. El a avertizat că, în cazul în care vor continua să acumuleze datorii, unitățile sanitare ar putea intra în insolvenţă, relatează Mediafax.

Fondurile alocate sănătăţii sunt departe de a fi mulţumitoare, sunt departe a acoperi necesarul. Şi când vorbim de necesar, să nu ne gândim a avea o situaţie excepţională, ci a avea o situaţie normală. Cred că mai avem mult până la normalitate, important este să vrem să ajungem acolo. Dar pentru asta trebuie să nu mai avem arierate. Dacă nu vor mai fi datorii, atunci vom da mai mulţi bani la salariaţi, la medicamente şi materiale sanitare, să facem servicii mai bune pentru cetăţeni şi să dăm mai mulţi bani pentru investiţii

Eugen Nicolaescu

ministrul sănătății

Nicolăescu le-a cerut apoi sindicaliştilor să sprijine ministerul, astfel încât spitalele să nu mai acumuleze datorii.

Vă solicit să ne sprijiniţi în modul în care să urmărim managerii de spitale să nu mai facă arierate în acest an. Pentru că, orice arierat făcut în acest an ne grevează speranţele anului 2014. Arierate înseamnă să plătim şi la anul arierate, în loc să facem ce ar trebui cu banii, adică să dăm mai mulţi bani la salariaţi, la medicamente şi materiale sanitare, să facem servicii mai bune pentru cetăţeni şi să dăm mai mulţi bani pentru investiţii (…) Să stăm cu ochii pe manageri, să facem o monitorizare foarte clară, foarte precisă, şi să ştim când aceştia se abat de la reguli (…) Aceasta este calea reformei pe care trebuie s-o facem în paşi. Cred că o parte din rezultate ar trebui să le vedem în ultima parte a acestui an. Dar vă cer sprijin şi participarea dumneavoastră la acest proces amplu, dar extraordinar de greu

Eugen Nicolaescu

ministrul sănătății

Ministrul a propus, ca soluţie pentru reducerea cheluielilor din spitale, utilizarea mai amplă a ambulatoriilor. El a avertizat asupra pericolului ca unităţile sanitare să intre în insolvenţă.

Translatarea costurilor din sectorul spitalicesc continuu către cel de zi, ambulatoriu. Managerii nu îşi fac planul de management. Ei, în continuare, îşi fac internări fictive, eronate, ca să-şi facă aşa-zişii indicatori din planul de management, în loc să facă translatare de servicii medicale de pe internare continuă spre internare de zi, de ambulatoriu. În continuare, avem medici care lucrează două sau trei ore pe secţie şi nu vor să coboare în ambulator. Păi asta este treaba managerilor de spital, dar şi a dumneavoastră, a sindicatelor, să vedeţi dacă acolo treburile funcţionează bine. Altfel, s-ar putea ca, într-o zi, spitalele să se închidă, că nu mai au de unde să plătescă datoriile pe care le fac. Aţi văzut că a apărut un act normativ cu insolvenţa primăriilor, probabil vom ajunge cândva şi la spitale publice care să intre în insolvenţă pentru că au datorii.

Eugen Nicolaescu

ministrul sănătății

Liderii sindicali prezenţi la întâlnire au detaliat probleme ale spitalelor din ţară, una dintre acestea fiind lipsa de personal.

Andrei Tudor