1.8 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 20:02
No menu items!

Ministrul rus de Externe amenință Ucraina cu un război ca în Georgia, în 2008 UPDATE

spot_img

Serghei Lavrov

  • UPDATE

Serghei Lavrov a apreciat că Statele Unite “conduc” acţiunile autorităţilor de la Kiev, în contextul în care acestea au anunţat reluarea “operaţiunii antiteroriste” împotriva insurgenţilor în estul ţării.

Au anunţat suspendarea a ceea ce numesc o «operaţiune antiteroristă», dar, acum, că (vicepreşedintele american) Joe Biden s-a dus la Kiev, afirmă că această operaţiune trece din nou într-o fază activă.

Serghei Lavrov

ministrul rus de externe

“Nu am niciun motiv să nu cred că americanii nu conduc acest spectacol în modul cel mai direct”, a acuzat Lavrov.

După numai câteva ore de la plecarea vicepreşedintelui american Joe Biden de la Kiev, unde a efectuat o vizită, preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a anunţat reluarea operaţiunii “antiteroriste” în est, suspendată înainte de Paşte.

Turcinov a apreciat că separatiştii proruşi au “depăşit linia roşie” după descoperirea a două cadavre, unul părând al unui ales local din cadrul partidului prooccidental Batkivşcina, al Iuliei Timoşenko.

Şeful diplomaţiei ruse a reafirmat că puterea ucraineană nu-şi îndeplineşte, în opinia sa, angajamentele asumate la Geneva, pentru a pune capăt escaladării în Ucraina.

“Nimic din ceea ce s-a convenit la Geneva şi din ceea ce, bineînţeles, ar fi trebuit să înceapă să pună în aplicare autorităţile de la Kiev, nu s-a făcut”, a declarat el.

Lavrov a apreciat luni, într-o conversaţie la telefon cu secretarul de Stat american John Kerry că Statele Unite ar trebui să acţioneze cu scopul de a-i  “încuraja pe liderii ucraineni să-şi îndeplinească în mod strict obligaţiile”.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că în cazul în care interesele ţării sale în Ucraina vor fi atacate, Rusia va răspunde ca în Georgia, în 2008, relatează AFP.

“Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruse sunt atacate în mod direct, aşa cum au făcut în (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internaţional”, a declarat şeful diplomaţiei ruse pentru postul de televiziune RT.

Un atac împotriva cetăţenilor ruşi este un atac împotriva Rusiei“, a adăugat Lavrov.

În 2008, un război-fulger a opus Rusia şi Georgia. La finalul acestuia, Moscova a recunoscut independenţa a două teritorii separatiste proruse din această ţară mică din Caucaz, Osetia de Sud şi Abhazia.

C.A.