10 C
București
marți, 20 aprilie 2021 - 19:27

Ministrul propus al Justiției, între aviz pozitiv și energie negativă

Cristina Guseth a fost avizată favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei, dar parlamentarii din comisiile juridice au pus-o de câteva ori în dificultate cu întrebările. Guseth a declarat ulterior, referitor la aceste momente, că “a simțit o energie negativă” din partea senatorilor și deputaților.

Guseth a fost avizată cu 41 de voturi “pentru”, 6 voturi “împotrivă” şi 6 abţineri.

Ea a fost audiată de membrii a 7 comisii din Camera Deputaţilor şi Senat, mai bine de trei ore. Cristina Guseth, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Justiţiei, este de 17 ani director al fundaţiei Freedom House România, ONG cu credibilitate în zona de integritate şi politici anticorupţie.

Cristina Guseth le-a spus parlamentarilor care au întrebat-o diferite chestiuni juridice că nu are studii de specialitate, dar crede că ministrul Justiției trebuie să aibă viziune, iar ideile sale vor fi puse în practică cu ajutorul specialiștilor în drept.

La finalul audierilor, întrebată de jurnaliști dacă s-a simțit intimidată sau dacă s-a gândit să renunțe la nominalizare, Guseth a spus că mâine, în Parlament, va fi și mai greu.

A fost o situație în care am simțit o energie negativă împotriva mea. În acele momente am trecut prin toate etapele, te gândești la tine, la ce simți dar te gândești și la impact, ce vei face în viitor. M-am și blocat la un moment dat, când m-au întrebat de imunitate. Nu sunt pregătită pentru mâine, dar o să mă pregătesc, va fi și mai greu. Nu sunt pregătită în sensul că nu am educație juridică dar de-asta cred că pot reprezenta justițiabilul. Voi face un efort să înțeleg și să iau decizia bună.

Cristina Guseth, ministrul propus al Justiției