15.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 8:14

Ministrul Mediului: Eu nu pot să înțeleg cum cetățenii sau autoritățile pot lucra sau trăi în acest fel (QMagazine)

Capitala este înconjurată de gunoaie, mii de tone de deșeuri sunt depozitate ilegal pe terenuri virane și de-a lungul Centurii Bucureștiului. Este un adevărat focar de infecție pentru oamenii care locuiesc în zonele din apropiere. Sunt aruncate de la deșeuri menajere și materiale de construcții până la animale moarte, scriu jurnaliștii de la qmagazine.ro.

Gunoaiele bucureștenilor aruncate la întâmplare pe terenurile virane, la marginea drumurilor, duc la contaminarea solului, aerului și a pânzei freatice, deoarece zeama care se scurge din gunoaie este încărcată cu substanțe toxice. Această zeamă toxică se scurge în pânza fratică, care, la rândul ei migrează pe zeci de km în subteran și astfel ajunge în apa potabilă, în fântânile oamenilor, transmițând boli grave celor care beau sau se spală cu apa infectată. Toate acestea se întâmplă sub ochii autorităților care sunt incapabile să ia o decizie pentru a stopa dezastrul ecologic abătut asupra bucureștenilor, subliniază qmagazine.ro.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, în cadrul unei emisiuni televizate din 20 aprilie, arăta că de vină pentru această situație în care se află țara noastră și Bucureștiul sunt primăriile.

Totodată, Tánczos Barna a subliniat faptul că Bucureștiul este cu mult în urmă față de celelalte capitale europene la capitolul serviciilor de salubrizare și depozitare a deșeurilor și ar trebui să facă ceva pentru a recupera acest decalaj: „Este o realitate dură, dar suntem rămași în urmă. Primăriile de sector și Primăria Generală trebuie să vină să organizeze mai bine serviciul public de salubrizare, modalitatea de depozitare și de sortare. Rețetele există, nu trebuie să inventăm apa caldă, trebuie mai multă implicare. Eu nu pot să concep ca un primar care nu a rezolvat problema salubrizării și a depozitării deșeurilor în comuna, orașul, municipiul, capitala respectivă, să câștige din nou alegerile”.

Față de acuzațiile ministrului mediului, replica PMB nu a întârziat să apară și aceasta se referă la funcționarea deficitară a agențiilor de protecția a mediului aflate în subordinea Ministerului Mediului, care avizează ilegal și dau autorizații de mediu societăților de salubrizare și agenților economici care transportă deșeurile fără ca aceștia să întrunească toate condițiile prevăzute de lege.

QMagazine citează surse din PMB citate de Ziua News, care arată că „în baza acestor autorizații ilegale deșeurile municipale sau deșeurile din construcții sunt încărcate de la generatorii de pe raza Municipiului București și sunt transportate ulterior pe câmpurile, terenurile virane și chiar lacurile din capitală și din jurul acesteia, fără să existe prevăzută o trasabilitate clară a acestor deșeuri care să fie menționată specific în autorizațiile de mediu eliberate de Agenția pentru Protecția Mediului București. Dacă ministrul mediului Tánczos Barna ar face ordine la Agenția pentru Protecția Mediului București, iar această agenție ar respecta legea și ar elibera autorizații de mediu care să prevadă trasabilitatea deșeurilor de la generator până la locul de tratare, sortare, depozitare, cu un circuit neîntrerupt care nu ar mai permite descărcările abuzive, Bucureștiul nu ar mai fi în această situație dificilă”.

Mai multe detalii pe www.qmagazine.ro.