38.5 C
București
luni, 2 august 2021 - 15:09

Ministrul Mediului aruncă vina pe Jandarmerie pentru invazia urșilor:” Intevenția rapidă, de 5 ani de zile, a fost una ineficientă”

spot_img

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a motivat, joi, urgența adoptării Ordonanței privind intervenția împotriva urșilor în localități prin lipsa eficienței măsurilor Jandarmeriei.

” Echipa de intervenție este o soluție implementată în fiecare stat membru UE unde este o populație semnificativă de urși și unde există probleme din contactul om-urs. În România nu a existat o procedură de intervenție rapidă. Intevenția rapidă, de 5 ani de zile de când este responsabilă Jandarmeria, a fost una ineficientă. S-a rezumat la alungare. Am văzut că sunt localități unde nu se mai poate ieși pe stradă”, a susținut ministrul Mediului.

Acesta a precizat că în Anexele la Ordonanța de Urgență adoptată, miercuri, de Guvern este o descriere exactă a riscurilor care pot pune în pericol viata oamenilor și bunurilor acestora și că evaluarea trebuie să aparțină echipei de intervenție.

“Nu trebuie să vină nici ministrul, nici secretarul de stat, nici cineva de la București care să spună ce să facă într-un caz concret. Evaluarea comportamentului animalului săbatic se face de această echipă formată din 4 oameni. Sunt autorități acolo: este Jandarmeria, în cazul în care nu există contract cu Asociația de Vânătoare este Garda Forestieră, este medic cu veterinar împuternicit de ANSVSA și este primarul”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul a menționat că va fi nevoie și de dotarea autorităților cu echipament adecvat pentru tranchilizarea, relocarea sau eutanasierea și împușcarea urșilor.

“Trebuie sa dotăm autoritățile cu echipament adecvat. Acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii ani la Jandarmerie, deși a avut o legislație care îi permitea să cumpere, să angajeze nu a putut să o facă. În OUG este prevăzut că aceste contracte cu entități private se fac prin achiziții publice. În cazul în care nu este contract, sarcina este preluată de autoritatea statului – Garda Forestieră”, a mai spus ministrul.

                                                                                                                    Adina Silav