19.8 C
București
marți, 16 august 2022 - 6:49
No menu items!

Ministrul Mediului, anunț despre tăierile ilegale de pădure. „Se interzice exploatarea pe timp de noapte”

spot_img

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat, luni, noi măsuri pentru prevenirea tăierilor ilegale de pădure. El a precizat că, pentru început, va fi interzisă exploatarea masei lemnoase pe timp de noapte, după ce în 2021, au fost peste 6,8 milioane de interogări în sistemul Inspectorul Pădurii și s-au înregistrat aproape 5.000 de apeluri la 112. 

„În ceea ce priveşte exploatarea pădurilor, Inspectorul Pădurii a devenit principalul element care oferă această posibilitate oricărui cetăţean să verifice orice transport, în orice oră în orice loc din ţară. În urma acestor verificări – care sunt de peste 6,8 milioane la nivel 2021, adică peste 6,8 milioane interogări în sistemul Inspectorul Pădurii -, au fost înregistrate aproape 5.000 de apeluri la 112. În urma acestor apeluri s-au verificat transporturile mult mai riguros, s-au verificat camioanele, numerele de înmatriculare şi de fiecare dată când s-a constatat o ilegalitate acele mijloace de transport au fost oprite şi s-au întocmit documentele pentru tragerea la răspundere a acestor persoane”, a declarat ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă. 
 
El a precizat că nu SUMAL 2 a dus la majorarea preţurilor masei lemnoase în ţara noastră.  
 
„În SUMAL ocol silvic avem peste 15.000 de utilizatori, avem peste 70.000 de persoane care folosesc Sumal 2. Este probabil cel mai mare sistem informatic din ţară.
 
Ne oferă informaţii şi cu privire la cantitatea de masă lemnoasă exploatată în România şi în timp real. Trebuie să respingem toate acuzele la adresa SUMAL 2, care spun că SUMAL 2 a condus la majorarea preţurilor din România. Nu SUMAL 2 a majorat preţurile masei lemnoase din România, ci situaţia  din piaţă, situaţia internaţională. Sunt de acord cu cei care spun că SUMAL 2 a redus  considerabil marja de manevră pentru cei care transportau ilegal şi, în mod automat, lemnul legal probabil că e mai scump,  dar legalizarea activităţii este obiectivul nostru primordial”, a explicat Tánczos Barna. 
 
Ministrul Mediului a mai precizat că va fi interzisă pe timp de noapte exploatarea masei lemnoase. 
 
„SUMAL 2 va mai suferi modificări şi vom dezvolta SUMAL 2 pentru a avea o rigurozitate şi mai mare, implementăm noi funcţionalităţi, care sunt în curs de dezvoltare la STS. Vom interzice pe timp de noapte exploatarea masei lemnoase din păduri astfel încât să reducem şi mai mult riscul de a avea exploatări ilegale din păduri. În acelaşi timp, vom automatiza verificările la nivel de 20 de metri cubi transport prin persoane fizice pentru că de la 20 de metri cubi în sus toţi transportatorii sunt transportatori autorizaţi”, a mai declarat ministrul Mediului.
 
R. Dan