7.5 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:56
No menu items!

Ministrul justiției: Unii spun ce știu, alții știu ce spun. Procurorii nu fac legi

spot_img

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că trimite, miercuri, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), spre avizare, proiectul de modificare a legilor justiţiei, pe care l-a prezentat, pe scurt, în urmă cu câteva zile, și care a fost criticat de procurori.

Întrebat despre criticile aduse de procurori Toader a răspuns: „În România, libertatea de exprimare e o valoare fundamentală. Ştiţi sintagma potrivit căreia <<unii spun ce ştiu, alţii ştiu ce spun>>. Trimit proiectul de lege la CSM, aştept să vină înapoi, îl trimit la Guvern şi de acolo începe procedura decizională”.

„În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituţional. Ministerul iniţiază proiectul de lege cu dezbateri, consultări, Guvernul îl aprobă sau nu cu modificări, după care, dacă trece în Guvern, se duce în Parlament, potrivit procedurii de legiferare. (…) Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să-şi respecte limitele de competenţă constituţională. Procurorii nu fac legi. Nu am ştiut că avem un Parlament tricameral, un Parlament cu Senat, Camera Deputaţilor şi procurori care să voteze legi. Procurorii interpretează şi aplică legea, opera legiuitorului, CSM fiind cel care avizează”, a explicat ministrul justiției.

Întrebat dacă s-a consultat cu cineva din exterior în ceea ce priveşte înfiinţarea unei direcţii care să ancheteze magistraţii, aşa cum a precizat procurorul general, Toader a spus: „Eu nu comentez afirmaţiile. Eu am perceput şi am preluat foarte multe posibile soluţii din dezbaterile publice din societatea românească. Ministrul Justiţiei din România este ministru pentru toţi românii. În urmă cu ceva timp, a existat şi există încă o amplă dezbatere cu privire la faptul că judecătorii sunt anchetaţi de procurori. Am văzut şi eu declaraţiile procurorului general. Dânsul poate să vă spună în concret prin ce şi de ce DNA rămâne fără obiect de activitate dacă nu mai anchetează magistraţii, pentru că nici eu nu cred că obiectul de activitate a DNA constă în anchetarea exlcusivă a magistraţilor”.

R.D.