8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 5:51

Ministrul justiției, Tudorel Toader, replică dură pentru Iohannis

spot_img

Ministrul justiției, Tudorel Toader, i-a dat, miercuri, o replică dură președintelui Klaus Iohannis  – care a susținut, la bilanțul Parchetului General, că se face “în mod deliberat” o confuzie legată de statutul procurorilor pentru a se încerca o slăbire a independenţei acestora. Iohannis făcuse, voalat, trimitere la Toader și la argumentele invocate de acesta pentru revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Pentru corecta informare a opiniei publice: Art.132 din Constituție prevede că <<procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției.>> Nimeni nu a afirmat că procurorii își desfășoară activitatea sub controlul ministrului justiției!“, a scris Tudorel Toader pe Facebook. 

Precizările făcute de Tudorel Toader vin ca urmare a acuzațiilor lansate de Klaus Iohannis la bilanțul Parchetului General. 

A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului, se invocă frecvent articolul din Constituţie care stabileşte că activitatea procurorilor se desfăşoară sub autoritatea ministrului justiţiei. Vreau să fiu foarte clar – sintagma din Constituţie este sub autoritatea ministrului justiţiei şi în niciun caz în subordinea ministrului justiţiei. Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de legea fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independenţa procurorilor şi de a legitima supunerea lor faţă de voinţa politicului, fapt inacceptabil“, a susţinut Iohannis. 

R.D.