8.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 4:31

Ministrul justiției îi va evalua profesional pe Augustin Lazăr și Codruța Kovesi

spot_img

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat duminică, la Antena 3, că are în vedere demararea unei evaluări profesionale a procurorului general al României, Augustin Lazăr, precum și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după decizia Curții Constituționale referitoare la dosarul deschis pe tema emiterii Ordonanței 13.

Tudorel Toader a spus că, pentru început, se va întâlni, în zilele următoare, cu cei doi pentru a discuta despre ancheta legată de OUG 13, precizând că cei doi pot demisiona dacă vor. „Zilele următoare, voi avea discuții cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, domnul Augustin Lazăr, și separat cu procurorul șef de la Direcția Națională Anticorupție, pe tema despre care vorbim, evoluțiile acestea, modul în care dânșii s-au raportat la lege, s-au raportat la standardul constituțional, s-au raportat la standardele Comisiei de la Veneția. În decizie acolo ați văzut multe paragrafe în care Comisia spune că trebuie trasă linie între răspunderea politică și răspunderea juridică-penală, că decidentul, legiuitorul, trebuie să aibă libertatea alegerii, oportunitatea actului normativ, că legiuitorul nu trebuie să aibă presiunea răspunderii penale, că actele normative pot fi cenzurate prin proceduri legale și constituționale. Voi avea zilele următoare discuții separat cu dânșii pentru a le vedea punctul de vedere”, a spus ministrul Justiției.

Tudorel Toader a precizat că nu exclude posibilitatea ca Lazăr și Kovesi să demisioneze. „Sigur, eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanșate de mine să aibă dânșii inițiativa unei proceduri lăuntrice, individuale, privind modul în care s-au poziționat, repet, la dispoziții legale, constituționale și chiar în dezbaterile din spațiul public, într-o perioadă atât de sensibilă, când lumea are o trăire deosebită, pentru că are o așteptare deosebită, în 2017, în care ne aflăm”, a declarat ministrul Justiției.

În cazul în care cei doi nu vor demisiona, ministrul a declarat că are în vedere demararea unei evaluări profesionale. „Nu aș vrea să speculez că știu ceva în acest sens. Doar mă refeream la faptul că există această posibilitate. Și veți spune dumneavoastră: Și dacă ea nu se va concretiza? Eu ce voi face? (…) În paralel, probabil începând de mâine, prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justiției, voi face o fundamentare, o evaluare a activităților desfășurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA pe de altă parte. Și atunci, evaluarea va avea două componente: pe de o parte, cea profesională, pe cauze, pe de altă parte, cea managerială, privind instituțiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuția cu dânșii și voi face această evaluare pe două direcții, voi stabili măsurile pe care le voi lua și voi comunica presei hotărârea pe care o voi lua”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul justiției a precizat că, în maxim două săptămâni, va anunța ce hotărâre a luat.

Andrei Tudor