14.6 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 13:15

Ministrul justiției: Am trimis în Serbia actele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă

spot_img

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi dimineaţa, că instituţia pe care o conduce a trimis întreaga documentaţie privind extrădarea lui Sebastian Ghiţă la Ministerul Justiţiei din Serbia, dosarul fiind înregistrat.

Este o procedura uzuală (solicitarea de prelungire a termenului -n.r.). Există un articol în tratat care prevede posibilitatea prelungirii de la 18 la 40 de zile, în ideea de a preveni posibilitatea ieşirii din termen şi eliberarea celor aflaţi în situaţia respectivă. O măsură de precauţie (…). Noi am trimis întreaga documentaţie la Ministerul Justiţiei din Serbia, are 475 de pagini, a fost tradusă în timp, cu un efort foarte susţinut şi a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei din Serbia. Din acest moment, de ieri (miercuri – n.r.) de la 13.30, Ministerul Justiţiei din România şi-a îndeplinit obligaţiile pe care le avea“, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie din Serbia au extins, miercuri, cu 40 de zile, la cererea României, termenul limită pentru trimiterea cererii de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiţă, a declarat Bojana Stankovici, purtătorul de cuvânt al instanţei, citată de agenţia Tanjug.

Procurorii DNA Ploieşti au cerut, miercuri, două noi mandate de arestare preventivă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă, cererile fiind trimise Tribunalului Prahova şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit reprezentanţilor DNA Ploieşti, cererea de arestare preventivă trimisă către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost făcută în dosarul cumnatului fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu,în care omul de afaceri este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat. Către Tribunalul Prahova, procurorii anticorupţie au trimis cererea de arestare preventivă pentru Sebastian Ghiţă în dosarul „Ponta – Blair”, în care fostul deputat este acuzat de spălare de bani.

R.D.