4.4 C
București
vineri, 2 decembrie 2022 - 18:02
No menu items!

Ministrul Energiei sesizează Consiliul Concurenței cu privire la prețurile practicate de furnizorii de energie electrică

spot_img

Virgil Popescu, ministrul energiei, a declarat, marți, că, de la 1 ianuarie, când piața de energie electrică va fi complet liberă, fiecare client are dreptul să își aleagă furnizorul de energie  care oferă cel mai bun preț. În caz contrar, va fi trecut într-o piață a serviciului universal, unde „lucrurile nu sunt în regulă”, astfel că a solicitat o investigație în acest sens Consiliului Concurenței. 

„Ce trebuie să știe românii – începând cu 1 ianuarie, piața de energie electrică este complet liberă. Asta înseamnă că fiecare client casnic – și vorbim de clienții casnici – are dreptul și poate să își aleagă un furnizor din piața concurențială, un furnizor care oferă prețul cel mai bun. Dacă nu face acest lucru, automat vor fi trecuți într-o piață a serviciului universal, tocmai pentru a nu rămâne nealimentati la energie electrică, însă piața aceasta a serviciului universal ei trebuie să știe că este o piață mai scumpă – că este mai scumpă cu 20%, cu 15%, cu 25%, asta este în funcție de furnizorul unde sunt în momentul de față.

Faptul că prețul pieței serviciului universal diferă de la furnizor, la furnizor, pentru mine îmi dă de gândit că acolo lucrurile nu sunt în regulă și am și solicitat astăzi Consiliului Concurenței o investigație în acest sens”, a declarat Virgil Popescu la postul B1 TV.

Ministrul energiei a mai spus că nu i se pare normal ca pe piața serviciului universal, unde sunt trecuți automat clienții care nu-și aleg un furnizor, să difere prețurile în funcție de zona țării. „Până la urmă, lucrurile acestea trebuie să fie reglate, iar furnizorii au obligația și etica morală să spună oamenilor – alegeți furnizorul din piața concurențială. Eu îi îndemn pe toți românii să-și caute un furnizor și le dau și un exemplu de cel mai ieftin furnizor din momentul de față – compania Hidroelectrica, care este o companie foarte solidă, deținută de statul român, care are preț mai mic cu 4% de la 1 ianuarie decât prețul de anul acesta.

Îi îndemn pe toți să-și caute un furnizor în așa fel încât să nu fie tentați de conservatorism să rămână în piața serviciului universal și, la sfârșitul lunii ianuarie, când le vine factura, să vadă că este mai mare cu 10%, 15% sau cu 20%”, a mai spus Virgil Popescu.