13.9 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 8:38
No menu items!

Ministrul Energiei confundă kilowații cu megawații. VIDEO

spot_img

Ministrul Energiei Sebastian Burduja dovedește în interviurile televizate că nu stăpânește deloc noțiuni de bază din domeniul pe care îl coordonează.

Într-un interviu recent la Digi24, Burduja a afirmat în mod repetat că prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici este de 0,31 lei per megawatt/ora.

Conform legii în vigoare, prețul pentru gazele naturale în cazul clienților casnici este plafonat la 0,31 lei/kWh cu TVA și toate costurile și tarifele reglementate incluse.

Diferența dintre ”kilo” și ”mega” este de trei zero-uri, orice ar măsura, nu doar cantitatea de energie.

Burduja face frecvent aceeași eroare și când vorbește despre prețul plafonat la energie electrică, afirmând că acesta este de ”0,68 lei per megawatt”. Evident, conform legii, prețul este plafonat la 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus pentru clienții casnici cu un consum lunar de maximum 100 kWh.

Această diferență nu este una pe care o pot înțelege doar specialiștii în energie. Oricine s-a uitat pe o factură de electricitate sau de gaze, oricine a studiat caracteristicile unei centrale de apartament vede că energia la această scară se măsoară în kilowați. Exprimarea cantităților în megawați este mai logică atunci când se vorbește despre consumul energetic la nivel național, despre puterea unei hidrocentrale sau despre prețul energiei pe piețele de tranzacționare.

Dacă cineva l-ar lua în serios pe Burduja, ar ajunge la concluzia că în România este cea mai ieftină energie din lume.

În CV-ul de pe site-ul Ministerului, Burduja menționează că este doctor în economie la ASE și că are un Master în Administrarea Afacerilor la Harvard Business School.

Sebastian Burduja a mai oferit mostre de diletantism în această funcție anul trecut, când a gestionat dezastruos comunicarea unei întâlniri cu omologul său din Republica Moldova.   

Tiberiu Szabo