15.3 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 18:19

Ministrul Energiei: Cei care spun că importurile au cauzat problemele din minerit nu și-au făcut temele. Grafice

spot_img

Cărbunele ocupă un loc de prim-plan în sectorul energetic românesc, unde consumul este în creștere, iar cei care afirmă că importurile sunt sursa problemelor din minerit nu și-au făcut temele, a scris ministrul Energiei Victor Grigorescu, pe contul său de Facebook.

“Pe o piață cu un consum în creștere, cărbunele ocupă un loc de prim plan. Cei care afirmă că importurile reprezintă sursa problemelor pentru sectorul carbonifer nu și-au făcut temele. Am publicat pe site-ul Ministerului Energiei date despre producția, consumul și exportul de energie din ultimii trei ani. Statisticile despre ponderea diverselor surse de producție în mixul energetic național sunt clare: producția de energie electrică din cărbune este importantă. La fel de relevante sunt și cifrele despre cum arată producția de energie în sezonul rece”, a precizat ministrul.

Acesta a subliniat trei aspecte relevante pentru sistemul energetic național:

  1. Suntem exportatori neți de energie către piețele din regiune. În 2015, am exportat peste 10% din producție. Avem un sistem energetic național capabil de performanță, pe care ne putem baza.
  2. În jur de 30% din energia pe care o consumăm provine din termocentrale (cărbune). Cărbunele este esențial pentru continuitatea aprovizionării cu energie a României.
  3. Biomasa își găsește un loc între sursele potențiale de energie, chiar dacă ponderea este încă mică.

Grigorescu a anunțat că Ministerul va publica periodic date despre sistemul energetic național.

energie

energie 1

V.B.