23.9 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 22:21
No menu items!

Ministrul Educației îi laudă pe profesorii care renunță la grevă. Celorlalți nu le oferă nimic. Situația examenelor, în aer

spot_img

Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a lăudat, marți, cu numărul profesorilor – 15.000 – care au renunțat la grevă și a precizat că decizia lor „este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern”. Nu a venit, însă, cu nicio ofertă pentru ceilalți profesori care continuă greva – mai mult de jumătate dintre cadrele didactice din România – și nici nu a făcut vreo referire la calendarul examenelor pe care ar trebui să le susțină elevii din anii terminali – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – și care ar fi trebuit să constituie obiectul ședinței de marți de la Ministerul Educației. Semn că ministrul speră ca, în zilele următoare, greva să ajungă la final. 

„Putem anunţa că, în acest moment, de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment, avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă”, a afirmat Ligia Deca marți, în conferința de presă susținută la finalul întâlnirii de la Ministerul Educației cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților.

Potrivit ministrului, „este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern”.

Ministrul a mai precizat că se va mai discuta cu sindicatele în cursul zilei de miercuri, în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul educaţiei. „Vom relua aceste discuţii cu federaţiile sindicale mâine şi, în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer aici la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă a cadrelor didactice”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Deca a precizat că sunt judeţe unde procentul celor aflaţi în grevă este foarte mic, dar şi judeţe unde 80% dintre salariaţi protestează în continuare. „De exemplu, avem judeţe care au în jur de 25% participare din total personal – mă refer aici la Prahova şi avem şi judeţe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%”, a mai declarat ministrul.

Ligia Deca a precizat că apreciază că trendul este descrescător. „Ceea ce ne bucură este trendul descendent, este clar că încet, încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în şcoli şi asta ne permite, aşa cum am discutat încă de ieri cu inspectorii şcolari, ca la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ să se poată organiza un program de recuperare, în aşa fel încât, până la finele cursurilor şi până la finele anului şcolar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educaţional cât şi oamenii să poată recupera zilele pe care nu le vor avea plătite în salariul pe luna mai, ca urmare a acţiunilor de protest”, a mai spus Deca.

Întrebată câte cadre didactice mai sunt în grevă, ministrul Educaţiei a arătat că, la data de 6 iunie, centralizarea de dimineaţă, până în ora 10.00, arăta că „avem un procent total personal participant la grevă de 52,8%, 52,9% iar procentul de cadre didactice din aceştia, participante, 59,4%”.

„Situaţia faţă de 31 mai, procent total personal participant de grevă pe 31 mai era de 58%, iar procendul de cadre didactice participante la grevă 64%, înainte de ziua de 1 iunie când a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă”, a mai spus ministrul.

Ligia Deca a mai anunţat că numărul de şcoli care în integralitate au renunţat la grevă este de 170, între 31 mai şi 6 iunie.

Raluca Dan