0.5 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 18:48
No menu items!

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, asigură că România va deveni un furnizor important de gaze. “Vom scoate mai mult gaz decât putem consuma”

spot_img

În ziua în care Compania Transgaz a anunțat rezilierea istorică a contractului cu compania rusească, Gazprom, ministrul Economiei, Virgil Popescu a anunțat că extracția de gaz din perimetrele României de la Marea Neagră va începe anul acesta, prin compania Black Sea Oil&Gas.

Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta de către compania Black Sea Oil&Gas din perimetrul Aurora, situată în zona de nord a litoralului, a  anunțat ministrul, dar și că România va scoate din Marea Neagră ”mai mult gaz decât poate consuma”, având, astfel, șanse mari să devină un furnizor important de gaz, a declarat Virgil Popescu la B1TV.

„Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi, dar avem răgaz până în 2025 probabil când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep. Și aici aş face o paranteză. Primul gaz românesc, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră, va fi anul acesta. Va fi scoasă de compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, în zona de nord a arealului şi vor scoate primul gaz românesc. Este o descoperire mai mică, este un perimetru mai mic decât Neptun Deep, dar va ieşi primul gaz românesc din Marea Neagră. Deci, vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagră”, a spus ministrul.

Virgil Popescu a menţionat că România se află printre puţinii producători de gaze din Europa, iar dacă va avea surplus de gaze, acestea vor trebui vândute.