22.8 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 15:49
No menu items!

Ministrul economiei: Turismul are încasări mai mari decât anul trecut. INS: Turismul, în scădere cu 44% față de anul trecut

spot_img

Ministrul economiei, Virgil Popescu, susține că turismul intern a fost în această vară la cele mai ridicate cote şi va avea încasări mai mari decât în perioada similară a anului trecut. Nu același lucru reiese dintr-un raport prezentat de Institutul Național de Statistică. 

„Eu vă spun că în această vară cred că turismul intern a fost la cele mai ridicate cote. Pe litoral este absolut plin, la munte e plin, în nordul Moldovei e plin, în Maramureş e plin, pe Clisura Dunării nu găseşti loc să rezervi nici în septembrie. Cred că foarte mulţi turişti români au preferat din motive de siguranţă probabil şi de sănătate să îşi petreacă vacanţele în România. De aceea cred că pe perioada aceasta de vară nu putem vorbi în turism de pierderi mari. Evident dacă adunăm din urmă per total ieşim în pierdere, dar a fost recuperată în perioada de vară o foarte mare parte din pierdere. Aştept cu foarte mare interes comunicarea statisticii aferentă lunii august ca să vedem exact unde ne vom situa.(…) Eu cred că turismul intern în această perioadă de vară, probabil iulie, august şi cred că şi septembrie, va avea încasări mai mari decât în perioada similară a anului trecut”, a explicat Popescu la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

Institutul Național de Statistică precizează că „sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au scăzut în luna iulie 2020 cu 44,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 917.800 sosiri, iar înnoptările s-au redus cu 44,7%, la 2.436.500.

Din numărul total de sosiri, cele ale turiştilor români au reprezentat 96,7%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 3,3%. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (88,7% din total turişti străini), marea majoritate fiind din ţările aparţinând Uniunii Europene.

În cazul înnoptărilor, cele ale turiştilor români au reprezentat 97,3%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 2,7%, cea mai mare pondere fiind deţinută de cei din Europa (88,1% din total turişti străini), marea majoritate fiind din ţările UE.

Durata medie a şederii în luna iulie 2020 a fost de 2,7 zile la turiştii români şi de 2,2 zile la turiştii străini, iar indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 28,8% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 17 puncte procentuale faţă de luna iulie 2019. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la bungalouri (35%), hoteluri (32,9%), căsuţe turistice (30%), campinguri (27,4%), vile turistice (26,8%), spaţii de cazare pe nave (25,8%), popasuri turistice (24,6%) şi pensiuni agroturistice (22,1%).