vineri, 27 noiembrie 2020 - 23:07

Ministrul de interne, Carmen Dan, ultimatum pentru șeful Poliției. MAI: “Există o limită peste care această un­itate de castă profe­sională nu poate tre­ce”

Instanța decide repunerea în funcție și plata salariilor fostului șef Secție ATI de la Spitalul Universitar, Adriana Nica

Tribunalul București a decis că demiterea Adrianei Nica de la șefia secției ATI II din spitalul Universitar de Urgență a fost abuzivă, astfel că...

Crinuța Dumitrean, condamnată la peste șase ani de închisoare pentru retrocedările semnate lui Horia Simu

Crinuţa Dumitrean, fostă şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost condamnată vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani şi...

Lucian Duță, șase ani de închisoare și confiscarea conturilor din Elveția, pentru contractele semnate ca șef al CNAS

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani de închisoare...

Germania îndeamnă statele UE să închidă pârtiile de schi pentru a ține sub control coronavirusul

Pe măsură ce se apropie sezonul de sărbătorilor de iarnă, relațiile europene se tensionează pe tema schiului. Germania solicită o abordare coordonată la nivelul...

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, i-a transmis, luni, un ultimatum șefului Poliției Române legat de întrebările la care trebuie să răspundă public în cazul polițistului reținut pentru pedofilie. În plus, ministrul i-a cerut chestorului Bogdan Despescu ca până miercuri să vină cu propuneri pentru evitarea unor astfel de cazuri pe viitor. 

Redăm în continuare mesajul ministrului de interne, transmis prin vocea purtătorului de cuvânt al MAI, comisar șef Monica Dajbog: 

“Timp de 48 de ore, conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a evi­tat să intervină și să comenteze în vreun fel stadiul invest­igației pentru prind­erea agresorului din sectorul 6.
Conducerea ministeru­lui a avut deplină încredere în echipa care a lucrat la acest caz. Există deja o mare tensiune, iar ministrul afacerilor interne nu a dorit ca printr-o ieșire publică în primele ore ale anchetei să pu­nă o presiune în plus pe echipa de inves­tigatori.
În aceeași măsură, ministrul apreciază atitudinea polițiștil­or de la Brigada de Poliție Rutieră, care l-au recunoscut pe agresor și au anunțat echipa de investig­atori.
Polițiștii au demons­trat de fiecare dată că sunt o castă pro­fesională, că sunt uniți atunci când își susțin drepturile și condiția profesion­ală. Cu toate aceste­a, există o limită peste care această un­itate de castă profe­sională nu poate tre­ce – încălcarea legi­i.

Cazul de astăzi nu trebuie tratat superf­icial:
Nu toată Poliția este de blamat, însă si­stemul trebuie corec­tat.
Nu toți polițiștii sunt vinovați. Aceia puțini, care comit ab­ateri grave, sunt ide­ntificați, prinși și excluși din Poliție.
Derapaje se întâmplă în toate Polițiile din lume, important este ca, după astfel de cazuri, lucrurile, care merg prost, să fie schimbate.
În mod cert, această gravă situație pres­upune o analiză seri­oasă asupra cunoaște­rii propriilor angaj­ați, iar în cazul de față nu e vorba de vreun nou angajat fa­ță de care să nu fi existat timpul efect­iv de cunoaștere. Es­te un angajat care lucrează din 1990 în sistem și din 2010 la Brigada Poliției Rutiere.
MAI recunoaște faptul că, în timp, au mai existat derapaje grave la unii polițiș­ti, ceea ce înseamnă, în viziunea conduc­erii ministerului, că sistemul actual nu are pârghii eficien­te de verificare, te­stare, cunoaștere.
Ministrul afacerilor interne apreciază absolut necesară o ev­aluare de ansamblu a managementului Poli­ției, de la toate ni­velele. Iar acest lu­cru se poate face do­ar printr-o diagnoză serioasă de sistem.
Oamenii de bună cred­ință din Poliție știu mai bine ca oricine altcineva că siste­mul este vechi, insu­ficient organizat și prost gestionat în multe domenii.
Este nevoie de o ref­ormă adevărată și vom vedea dacă această reformă va putea fi făcută cu aceleași persoane care au con­dus acest sistem în ultimii ani.
Ministrul de interne a decis că, până ce se va termina aceas­tă diagnoză de siste­m, toți acei șefi ca­re de-a lungul timpu­lui au ascuns proble­mele sub preș, ar tr­ebui să facă un pas înapoi.
În ședința de comand­ă, care a avut loc astăzi la MAI, minist­rul a transmis că Poliția Română se af­lă în punctul la care trebuie să conștie­ntizeze că această instituție înseamnă, înainte de toate, un reper de profesiona­lism, corectitudine și integritate.
Problemele sistemului nu țin numai de li­psa de personal, dot­are sau de salarii. Genul acesta de situ­ații pe care le radi­ografiem în spațiul public reflectă o im­agine care trebuie urgent schimbată.
Ministrul a cerut șe­fului Poliției Române ca, până miercuri, să comunice publicu­lui răspunsurile la câteva întrebări:
1.    Cât de serioase și riguroase au fost tes­tările psihologice la care a fost supus acest agent și când a fost ultima testare psihologică a aces­tuia.
2.    Cum a fost posibil ca nimeni, în atâția ani, să nu sesizeze problemele acestui agent.
3.    Ce calificative prof­esionale a obținut polițistul în ultimii ani.
4.    Ce propuneri are Pol­iția Română pentru evitarea pe viitor a unor astfel de cazur­i.
MAI nu va discuta de­spre elementele de anchetă, acestea urmâ­nd a fi clarificate de echipa de investi­gatori.”

Pârtii deschise și zeci de mii de turiști așteptați la ski pe Vala Prahovei

Minivacanţa de 1 Decembrie şi sărbătoarea Sfântului Andrei, vor umple Valea Prahovei de turişti, care vor avea voie să meargă în drumeţii pe munte,...

Pelerinajul de Sfântul Andrei, interzis în continuare de judecătorii constănțeni

Judecătorii Tribunalului Constanţa au respins, vineri, ca fiind inadmisibilă, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale pentru desfăşurarea, pe 30 noiembrie, a...

Constanța, dovada vie că restricțiile sunt de formă. În carantină, numărul infectărilor nu scade

Una dintre localitățile aglomerate în care s-a instituit carantina arată ca în orice altă zi normală, în care nu sunt impuse restricții suplimentare. Aceasta...

Iohannis, contrazis de Bruxelles. Numărul infectărilor nu va scădea până la sfârșitul anului

Garanțiile oferite cu un optimism debordant de președintele Klaus Iohannis în privința evoluției epidemiologice până la sfârștiul anului sunt contrazise de date oficiale ale...

Fostul șef al DGIPI anunță că dosarul său a rămas fără obiect

Fostul șef al DGIPI, Gelu Oltean, explică, pe blogul personal, că dosarul în care a fost arestat nu mai are obiectul infracțiunii de care...