27.4 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 20:27
No menu items!

Ministrul de interne anunță bilanțul calamităților. Zeci de mii de forțe ale MAI au intervenit zi și noapte

spot_img

În ultima săptămână, mai multe localități din estul, centrul și sudul țării au fost afectate de ploi torențiale și de viituri. Mai exact, fenomenele meteorologice au produs efecte în 285 de localități din 35 județe, precum și municipiul București, cele mai dificile situații fiind înregistrate în județele Bacău, Botoșani, Covasna, Neamț, Mureș, Suceava, Teleorman și Vrancea.

„În toată această perioadă aproximativ 20.000 de pompieri, jandarmi și polițiști au acționat zilnic în sprijinul populației afectate, fiind salvați și evacuați peste 900 de oameni. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a scos din fondul rezervelor de stat apă potabilă, conserve de carne și pate de ficat, saci de dormit, paturi, saltele, cearceafuri și pături pentru ajutorarea persoanelor evacuate și a celor cu locuințele afectate” anunță ministrul de interne Carmen Dan.

Am prezentat astăzi prim-ministrului Viorica Dăncilă o informare completă privind efectele fenomenelor meteorologice și intervențiile efectuate de Ministerul Afacerilor Interne în aceste zile grele. Pentru a ne asigura că evaluarea pagubelor nu întârzie și că vor fi găsite cele mai bune decizii pentru ajutorarea, în cel mai scurt timp, a oamenilor afectați de efectele ploilor abundente de săptămâna trecută, am mers împreună cu premierul Viorica Dăncilă, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, și ministrul Agriculturii, Petre Daea, în câteva localități din județele Buzău (Chiliile), Bacău (Slănic Moldova) și Covasna (Lunca Mărcușului și Băcel).

Menționez că în prezent nu mai există localități izolate, la care să nu se poată ajunge, dar mai sunt încă evacuate 76 de persoane (județul Covasna), restul dintre cele peste 900 evacuate în această perioadă întorcându-se deja la locuințe. În plus, chiar acum mai bine de o oră, în localitatea Coșula, județul Botoșani, au fost evacuate preventiv 17 persoane (dintre care 7 copii), casele lor fiind în pericol de prăbușire. Se vor solicita 6 locuințe modulare pentru acestea. De asemenea, fac precizarea că acțiunile de sprijinire a populației vor continua, însă acum nu mai există risc pentru oameni și comunități!

După finalizarea procedurilor de evaluare a pagubelor, în perioada următoare vor fi luate măsurile necesare pentru sprijinirea populației în vederea refacerii locuințelor afectate și pentru refacerea și consolidarea elementelor de infrastructură din zonele în care s-au produs efectele fenomenelor meteorologice. Analizăm inclusiv posibilitatea activării mecanismului fondului de solidaritate al Uniunii Europene, în cursul zilei de ieri având o primă discuție în acest sens cu doamna comisar european Corina Creţu!