4.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 5:27

Ministrul de interne al Georgiei, în vizită oficială la București

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a avut, luni, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), o întâlnire oficială cu omologul său din Georgia, Giorgi Mghebrishvili. Este pentru prima dată când un ministru de interne georgian vine la București.  

“Întrevederea de astăzi (luni – n.r.) s-a concretizat prin semnarea unei Declarații Comune de reiterare a sprijinului pe care România îl acordă  Georgiei în procesul de integrare europeană, precum și în cadrul reformei pe care Ministerul Afacerilor Interne georgian o parcurge în vederea alinierii la standardele UE”, au precizat reprezentanții MAI într-un comunicat de presă.

În cadrul întâlnirii, Petre Tobă a subliniat că România este principalul contributor cu personal la activitatea Misiunii civile a UE de Monitorizare în Georgia, din cei 27 de membri ai misiunii, 4 fiind polițiști români.

O altă temă  abordată în cadrul discuțiilor a fost securitatea la Marea Neagră, Ministerul Afacerilor Interne român fiind interesat de cooperarea cu statele riverane partenere,  pentru a preveni și combate orice tentativă de deschidere a unor noi rute de migrație, inclusiv pe Marea Neagră.

Petre Tobă a apreciat relațiile stabilite în domeniul de competență al afacerilor interne, precizând că există toate oportunitățile pentru a face pași înainte, în condițiile în care conlucrăm foarte bine atât cu ministerul de interne georgian, cât și cu Ambasada Georgiei la București.”

Ministrul de interne a subliniat că România, prin Ministerul Afacerilor Interne contribuie cu resurse importante la misiunile FRONTEX, MAI este implicat activ în cadrul EUROPOL și BESA și, de asemenea, participă la măsurile de securitate ocazionate de evenimente publice majore la nivel european, așa cum se întâmplă, spre exemplu, în cazul Campionatului European de Fotbal din Franța, unde a trimis deja 8 polițiști și jandarmi pentru o primă documentare în orașele unde va juca Echipa Națională a României.

La rândul său, Giorgi Mghebrishvili a subliniat că această întâlnire este prima vizită a unui ministru de interne georgian în România, apreciind faptul că țara noastră este un partener important și puternic al Georgiei în toate domeniile.

Oficialul georgian a menționat că obiectivul principal al Georgiei este integrarea europeană, iar declarația semnată luni reprezintă un sprijin important pentru instituțiile georgiene, prin experiența pe care România o poate împărtăși partenerilor săi.

În programul vizitei delegației georgiene sunt prevăzute întâlniri cu reprezentanții ai Poliției Române, Poliției de Frontieră, Jandarmeriei Române și ai Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, au mai precizat oficialii MAI.

R.D.