8.7 C
București
vineri, 1 martie 2024 - 22:58
No menu items!

Ministrul de externe din Ucraina e la București. Întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă și cu omologul Bogdan Aurescu

spot_img

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, efectuează o vizită oficială la Bucureşti, vineri. Kuleba a ajuns la Palatul Victoria în jurul orei 8,00 şi va avea o declaraţie de presă comună cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, după ora 12,00.

UPDATE ORA 10.00

Guvernul a transmis că în cadrul întrevederii, a fost analizată situația de securitate și militară din regiune, în urma agresiunii militare ruse.

„Premierul român a prezentat eforturile autorităților, alături de societatea civilă, voluntari și organizații umanitare internaționale în sprijinirea celor peste 800 de mii de refugiați ucraineni intrați în țara noastră de la izbucnirea războiului. A fost evidențiat rolul important al hub-ului umanitar de la Suceava în colectarea și coordonarea formelor de sprijin acordat la nivel european și internațional. Cu aceeași ocazie, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dat asigurări de continuare a sprijinului acordat Ucrainei pentru ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiați, facilitarea exporturilor ucrainene.

La rândul său, ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a prezentat pe larg situația militară de pe teren din Ucraina și a mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru tot sprijinul acordat și solidaritatea manifestată încă de la declanșarea agresiunii militare ruse. Totodată, diplomatul ucrainean a transmis României invitația de a contribui substanțial la eforturile necesare pentru reconstrucție în Ucraina”, se mai arată în comuicatul oficial.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Şeful diplomaţiei ucrainene vine de la Sofia, unde a declarat miercuri, că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru ”agresiunea rusă şi exterminarea” ucrainenilor, conform agențiilor de presă.

”Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri”, a mai spus Kuleba

Bulgaria a declarat încă de luna trecută că refuză să ofere arme Ucrainei. România a anunțat oficial că deocamdată s-a limitat la ajutor în problema refugiaților. Guvernul de la București a donat până acum armatei ucrainene doar căști de protecție balistică și veste antiglonț.

M. Nedelcu