27.5 C
București
vineri, 9 iunie 2023 - 20:16
No menu items!

Ministrul de Externe al Ucrainei a ridicat problema armelor la discuțiile cu oficialii români. Bogdan Aurescu evită subiectul

spot_img

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat, vineri, că a discutat cu prim-ministrul Ciucă şi cu omologul său român despre posibilitatea ca acele MiG-uri ale Armatei Române să fie donate Ucrainei. El a mai spus că Ucraina a trimis o listă cu armament tuturor statelor aliate şi că înțelege foarte bine ajutorul pe care unele îl pot acorda. 

„Avem aceleaşi nevoi la fel ca alte state membre ale UE. Am ridicat această chestiune cu premierul şi domnul ministru şi apreciez abordarea lor constructivă.

Avem o abordare foarte corectă a tuturor ţărilor care sunt pregătite şi doritoare să facă ceva. Am distribuit aceeaşi listă către toţi membrii NATO şi UE. România cunoaşte această listă. Dacă fiecare ţară decide să ne ofere un singur articol de pe lista respectivă, vom obţine ceea ce avem nevoie.

Totuşi, lăsăm la latitudinea ţării voastre să decidă ce vrea să facă. Este interesul naţional pe care trebuie să îl luaţi în considerare. Unele ţări nu vor să livreze anumite arme pentru că nu vor să aibă relaţii proaste cu Rusia. Ceea ce nu apreciem este ipocrizia. Din fericire, nu este cazul României. Ţara voastră a fost sinceră şi deschisă de la început„, a explicat Kuleba.

Ministrul ucrainean a adăugat că, războiul este momentul adevărului, iar România şi-a arătat adevărat faţă şi anume cea a unui prieten sincer care ia acţiuni şi oferă sprijin Ucrainei.

Armele, ca și banii, necesită liniște și nu spune ce primim și de unde primim, decât dacă este un anunț public legat de respectivul aspect. Politica României, începând cu 24 februarie, este una inteligentă. (…)Războiul e momentul adevărului şi toată lumea îşi arată adevărata faţa în vremuri de război, iar România a arătat faţa unui prieten sincer care ia acţiuni şi oferă sprijin specific Ucrainei. Nu vom uita asta niciodată şi, după ce vom sărbători victoria comună, sunt sigur că ambele ţări vor sta la masa şi vor evalua situaţia într-un fel în care vom găsi toate soluţiile comune la toate problemele noastre”, a completat Dmytro Kuleba.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a evitat să facă declarații publice referitor la un eventual ajutor militar acordat Ucraimei. Întrebat dacă România va dona Ucrainei avioanele MiG-21, el a afirmat că România, ca stat membru al UE şi NATO este extrem de responsabilă în sprijinul acordat Ucrainei.

„Pot să vă asigur, cu toată seriozitatea, că România, ca stat membru al UE şi NATO, este un stat extrem de responsabil şi asumat faţă de obligaţiile sale internaţionale, faţă de sprijinirea Ucrainei în toate domeniile, respectiv, faţă de partenerii noştri fie ei cu caracter strategic mai îndepărtaţi sau apropiaţi geografic. UE sprijină aceste demersuri, NATO şi statele membre sprijină aceste demersuri, dar aşa cum au spus şi domnul premier şi domnul preşedinte, lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu cred că e bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri„, a spus Aurescu.

Raluca Dan