11.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 12:00
No menu items!

Ministrul danez al Apărării avertizează că Rusia ar putea ataca NATO în 3-5 ani

spot_img

Danemarca ar trebui să îşi accelereze investiţiile militare după ce noi informaţii indică faptul că Rusia se reînarmează mai repede decât era de aşteptat şi că ar putea ataca o ţară NATO în termen de trei până la cinci ani, a declarat vineri ministrul danez al Apărării.

„Capacitatea Rusiei de a produce echipamente militare a crescut enorm”, a declarat ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, pentru cotidianul Jyllands-Posten, relatează Reuters.

„Nu poate fi exclus ca, într-o perioadă de trei până la cinci ani, Rusia să testeze articolul 5 şi solidaritatea NATO. Aceasta nu a fost evaluarea NATO în 2023. Acestea sunt informaţii noi care ies acum la iveală”, a spus el.

Poulsen a declarat că nu există o ameninţare directă împotriva Danemarcei, dar alianţa s-ar putea confrunta cu atacuri hibride în eforturile de destabilizare a unei ţări membre.

„Rusia are potenţial voinţa de a face acest lucru. Acum pot avea şi abilitatea de a avea o capacitate militară mai devreme decât ne aşteptam. Există motive să fim cu adevărat îngrijoraţi”, a spus el.

Schimbarea evaluării ameninţării la Copenhaga vine după ce şi alte ţări europene din NATO au făcut avertismente similare în ultimele săptămâni.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat în ianuarie că alianţa ar trebui să se pregătească pentru un atac rusesc asupra unei ţări NATO în termen de cinci până la opt ani.

D.Constantin