23.7 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 12:41
No menu items!

Ministrul Apărării anunță că România nu trimite soldați sau echipamente în Ucraina: Cea mai mare amenințare pentru români acum o reprezintă facturile la energie

spot_img

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, că nu se pune problema ca România să trimită soldați sau echipamente în Ucraina și a subliniat că nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor.

Dîncu a anunțat că, în ședința CSAT de miercuri, discuția se va axa pe problema impactului asupra României a unui posibil conflict militar în Ucraina – impactul economic, cu privire la reziliența societății, impactul asupra opiniei publice.

„Vom propune o serie de măsuri, pentru că vor fi consecințe în lanț asupra zonei și a întregii Europe. Dați-mi voie să fim specifici după ce se termină CSAT”, a spus Dîncu.

Ministrul Apărării a precizat că există dorința aliaților din NATO de a fortifica flancul estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente, dar deocamdată nu au fost stabilite termene.

„Nu se pune problema de a trimite soldați sau echipamente în Ucraina. Nici NATO nu poate să facă acest lucru. Dislocarea unor trupe se poate face doar când e amenințată o țară membră NATO și nu este cazul Ucrainei”, a precizat Vasile Dîncu.

Acesta a menționat că activarea rezerviștilor se face în fiecare an prin rotație, pentru verificare. „În niciun caz nu s-a discutat în acest moment despre activarea rezerviștilor, nu suntem într-o asemenea situație”, a menționat ministrul.

În privința unui posibil val de migranți dinspre Ucraina, Vasile Dîncu a spus că există scenarii care vor fi discutate în ședința CSAT: „Nu avem date în acest moment că va exista un flux masiv de migranți, dar suntem pregătiți”

Întrebat care este cea mai mare amenințare pentru români, pandemia, războiul sau facturile uriașe la energie, ministrul Apărării a afirmat: „Fiecare din aceste zone are gradul ei de periculozitate. Pentru populație în acest moment cea mai mare amenințare sunt facturile la energie”.

„Am vorbit despre amenințarea pentru populație, nu despre amenințările la adresa României. Populația e afectată mai mult de facturi în acest moment față de situația internațională”, a precizat Dîncu.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, pentru miercuri, începând cu ora 13.00, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi a şedinţei fiind incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO.

                                                                                                                   Adina Silav