17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 16:26

Ministrul Agriculturii promite că va folosi orice posibilitate legislativă pentru a evita o creștere a prețurilor înainte de reducerea TVA

spot_img

 Asociația patronală a marilor retaileri ar fi dat asigurări că nu va crește prețurile artificial

 daniel constantin

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a afirmat că va fi analizată fiecare ”portiță legislativă”, împreună cu instituțiile abilitate, Consiliul Concurenței și ANPC, astfel încât să nu existe o creștere a prețurilor alimentelor înainte de reducerea TVA la 9%, programată de la 1 iunie.

”În ultimele zile există această percepție că unele magazine vor să mărească prețurile înainte de reducerea TVA. Noi suntem foarte atenți, dar în egală măsură și cei de la Consiliul Concurenței și de la ANPC. În măsura în care legea ne va permite, vom interveni cu siguranță. Eu am avut discuții la MADR cu retailerii și ne-au asigurat că nu vor crește prețurile până la 1 iunie. O să propunem, în zilele următoare, soluții de genul preț vechi-preț nou. Nu știu dacă este fezabil pentru fiecare hipermarket, dar vom analiza fiecare portiță legislativă astfel încât să ne asigurăm că va beneficia de reducerea TVA consumatorul final, adică 20 milioane de români. Consider că toate semnalele din piață sunt foarte bune, de aici plecăm în discuțiile noastre cu toate instituțiile. Asociația Marilor Retaileri ne-a asigurat că nu vor crește prețurile în această perioadă, dar de la asigurări și până la ceea ce se întâmplă în practică trebuie să analizăm cu toate instituțiile statului”, a spus Constantin, citat de Agerpres.

Ministrul a făcut aceste declarații în cursul unei vizite la o fabrică de produse lactate. ”Dacă inițial nu se vorbea de reducerea TVA la lapte și produse lactate, am insistat foarte tare și eu, și primul ministru, mai ales pe fondul reducerii cotelor de lapte, să avem o măsură care să vină în sprijinul procesatorilor, producătorilor și tuturor celor care sunt pe filiera laptelui”, a mai spus Constantin.