21.7 C
București
vineri, 1 iulie 2022 - 8:43
No menu items!

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu va avea consultari cu omologul francez Jean-Yves Le Drian

spot_img

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea, miercuri, consultari cu omologul francez Jean-Yves Le Drian, iar joi va găzdui o reuniune a miniştrilor de externe ai Formatului Bucureşti 9 cu Franţa şi cu participarea Ucrainei, anunţă MAE.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea miercuri, 2 februarie 2022, consultări politice cu ministrul pentru Europa şi al afacerilor externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, în contextul vizitei la Bucureşti a demnitarului francez.

La data de 3 februarie 2022, ministrul Bogdan Aurescu va găzdui o rundă de consultări (în format hibrid) pe tema situaţiei îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre a miniştrilor afacerilor externe ai statelor din Formatul Bucureşti 9 (B9) cu ministrul  Jean-Yves Le Drian, la care va lua parte, la invitaţia ministrului român de externe, şi ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba”, transmite MAE.

Vizita ministrului Jean-Yves Le Drian reconfirmă relaţia specială de prietenie dintre România şi Republica Franceză, definită de Parteneriatul strategic reînnoit, precum şi dinamica deosebită a dialogului bilateral la nivel înalt, alături de colaborarea şi coordonarea strânse în cadru european şi aliat.

În cadrul întrevederii bilaterale a ministrului Bogdan Aurescu cu omologul francez, va fi evaluat stadiul implementării Foii de parcurs România – Republica Franceză, cu accent pe domeniile de interes comun, precum aprofundarea cooperării economice, care înregistrează o tendinţă ascendentă după perioada dificilă generată de pandemia de COVID-19.

Totodată, cei doi demnitari vor analiza stadiul şi perspectivele proiectelor şi dosarelor de interes strategic de pe agenda bilaterală, inclusiv aprofundarea cooperării şi consolidarea suplimentară a dialogului bilateral în domeniul securităţii.
 

Vor fi abordate priorităţile de acţiune la nivel UE, mai ales în condiţiile în care Franţa exercită, pe durata acestui semestru, Preşedinţia Consiliului UE, un mandat exercitat într-un moment important pentru viitorul Uniunii Europene şi care coincide cu aniversarea a 15 ani de la aderarea României la UE.

”În ceea ce priveşte runda de consultări a Formatului Bucureşti 9 (B9), la nivelul miniştrilor afacerilor externe din statele aliate de pe Flancul Estic, găzduită de ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, cu participarea ministrului pentru Europa şi al afacerilor externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, acestea vor prilejui un schimb aprofundat de evaluări privind evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică/regiunea Mării Negre, cu impact asupra securităţii euroatlantice în ansamblul său, din care securitatea Mării Negre face parte integrantă.