19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 2:47
No menu items!

Ministru olandez: „Aşteptăm raportul MCV din decembrie pentru o decizie pe Schengen”

spot_img

Ministru olandez: Aşteptăm raportul MCV din decembrie pentru o decizie pe Schengen

Ministrul olandez pentru securitate şi justiţie, Fred Teeven, a declarat joi, la intrarea în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) aflat în desfăşurare, că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la zona Schengen trebuie luată după raportul MCV pe care Comisia Europeană trebuie să îl prezinte în decembrie.

„Astăzi nu va fi nicio decizie, este doar o informare. Vom avea o nouă reuniune în decembrie. Cunoaşteţi poziţia noastră: două rapoarte MCV trebuie să fie pozitive. Acesta este punctul de vedere al Guvernului Olandei (…) Până în decembrie, nu se va întâmpla nimic”, a afirmat Teeven.

Întrebat de jurnalişti care sunt condiţiile pe care le aşteaptă îndeplinite din partea României şi Bulgariei privind lupta ]mpotriva corupției şi a criminalităţii organizate, oficialul olandez a evitat un răspuns direct. „Ştiţi că trebuie să fie două rapoarte consecutive pozitive pe MCV şi în acest moment nu sunt. Vom vedea atunci, în decembrie, care va fi situaţia”, a răspuns Teeven.

Consiliul JAI nu va lua joi nicio decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, din cauza opoziţiei mai multor state membre, Germania şi Finlanda anunţând, de asemenea, în mod oficial, în ultimele zile, că se vor opune intrării celor două ţări dacă se va ajunge la vot.

Mandatul ministrului român de interne, Radu Stroe, stabilit de Guvernul României pentru Consiliul JAI este de a nu solicita un vot şi de a accepta amânarea deciziei, după cum a declarat şi premierul Victor Ponta zilele trecute.

Raportul Comisiei Europene de la sfârşitul acestui an va analiza progresele făcute în cadrul MCV de ambele ţări, atât România, cât şi Bulgaria. Un raport intermediar pentru România a fost prezentat pe 30 ianuarie, ultimul raport pentru Bulgaria fiind cel din iulie 2012.

R.D.