19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 3:50
No menu items!

Ministerul Transporturilor nu a înapoiat GFR garanția de 10 milioane euro de la privatizarea CFR Marfă

spot_img

Ramona Manescu1_SZ

Ministerul Transporturilor încă nu a înapoiat Grupului Feroviar Român (GFR) garanția de 10 milioane de euro depusă în cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfă, a afirmat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

 Compania deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica a depus o garanție de 10 milioane de euro și un avans de 20 milioane de euro într-un cont escrow, reprezentând 10% din valoarea acțiunilor CFR Marfă pe care urma să le preia, iar dacă privatizarea s-ar fi încheiat cu succes GFR trebuia să achite încă 172 milioane de euro.

Privatizarea CFR Marfă a eșuat întrucât clauzele suspensive de care era condiționată finalizarea tranzacției nu au fost îndeplinite, iar cumpărătorul, Grup Feroviar Român, nu a plătit întreaga sumă licitată până la 14 octombrie, când era data-limită prevăzută în Hotărârea de Guvern.

Ministrul Transporturilor declara la 22 octombrie că a fost deblocat contul escrow de 20 de milioane de euro al GFR, companiei urmând să-i fie returnată şi garanţia de 10 milioane de euro aferentă licitaţiei pentru CFR Marfă.

“Garanția va fi returnată, așa cum au indicat și consultanții CFR Marfă, Mușat și Asociații și Deloitte. Contul escrow a fost deblocat, iar garanția urmează să fie returnată mâine (23 octombrie — n.r.)”, afirma pe 22 octombrie ministrul Ramona Mănescu.

Întrebată dacă negociază returnarea garanției către GFR, Mănescu a răspuns că nu negociază nimic, iar de acest lucru se ocupă în continuare secretarul de stat Cristian Ghibu.

“Eu nu negociez nimic. De lucrul acesta se ocupă în continuare domnul Ghibu, care este în subordinea mea și care are discuții cu GFR-ul. (…) Eu i-am dat mandatul, așa cum au spus consultanții privatizării, să înapoieze această garanție. Acum probabil că încă discută cu GFR-ul, nu știu să vă spun dacă până la urmă se va da această garanție, nu se va da această garanție”, a spus Mănescu.

Grup Feroviar Român (GFR) nu ar fi avut toți banii pentru preluarea CFR Marfă, a apreciat ministrul Transporturilor.

“Eu nu cred că aveau banii să plătească, chiar nu cred că aveau banii. Probabil că aveau promisiuni. Probabil că aveau deja angajamente cu bănci, cu bănci de investiții, dar nu cred că aveau toți banii la momentul respectiv”, a declarat oficialul MT.

Ea a mai spus că decizia de a opri privatizarea CFR Marfă, pe 14 octombrie, a fost una corectă, pentru că, din punct de vedere legal, procedura nu ar fi putut continua, fiind neîndeplinite unele clauze neîndeplinite, precum avizul de la Consiliul Concurenței și acceptul din partea unor bănci creditoare, iar termenul convenit cu FMI nu putea fi prelungit.

C.A.