20.1 C
București
marți, 16 august 2022 - 8:12
No menu items!

Ministerul Sănătății nu se mai grăbește să distribuie comprimatele cu iodură de potasiu populației

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, luni, că autorităţile nu vor distribui pastilele cu iodură de potasiu către populaţie înainte de realizarea unei campanii de informare. 

”Am lucrat la structurarea campaniei de informare. Nu putem să facem distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare: doar într-o situaţie în care – Doamne fereşte! -, apare un incident care să presupună acest lucru. E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă la Bacău, după ce, în urmă cu câteva zile anunțase că săptămâna aceasta ar fi urmat să înceapă distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către persoanele eligibile.

El a precizat că, în cadrul campaniei de informare, va exista o ”componentă vizuală” şi un flyer informativ care va însoţi distribuţia pastilelor către cetăţeni. 

Referitor la reacţia medicilor de familie cu privire la distribuția acestor comprimate, Rafila a afirmat că acest lucru ţine de responsabilitatea pe care medicii o au faţă de pacienţii lor, iar ”această responsabilitate nu înseamnă birocraţie”.

”Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuia către cetăţeni. Şi vreau să vă mai spun un lucru: eu nu am avut nicio dispută cu medicii de familie. Dânşii mi-au spus doar punctul lor de vedere, am încercat să-l înţeleg, ne-au spus în mod foarte clar că ei consideră o chestiune birocratică distribuirea acestor pastile către pacienţii de pe propriile liste. Eu le-am spus – şi nu în spirit polemic – că consider avem o responsabilitate, noi ca administratori ai sistemului de sănătate, pentru toţi pacienţii din România, dânşii pentru pacienţii de pe propriile liste. Eu nu cred că protejarea sănătăţii pacienţilor noştri este o chestiune birocratică. Mai rămâne să analizăm cu colegii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, vom găsi o soluţie şi eu cred că mulţi dintre medicii de familie vor reflecta şi vor deveni parteneri, nu ai noştri, ai pacienţilor de pe listele lor, în a-i ajuta să înţeleagă care este copul acestei distribuiri care nu trebuie în niciun fel să îngrijoreze populaţia”, a menționat Alexandru Rafila. 

                                                                                                                   Adina Silav