22 C
București
duminică, 14 august 2022 - 15:14
No menu items!

Ministerul Sănătății îndeamnă persoanele care vor testare gratuită să sune la 112, dacă nu răspunde DSP-ul. Ambulanțele vin în 72 ore

spot_img

Ministerul Sănătății ne îndeamnă să sunăm la 112 dacă nu putem contacta medicul de familie sau DSP-ul, în cazul în care avem simptome de COVID și vrem testare gratuită. Numai că Alice Grasu, managerul Ambulanței din București, spunea, în urmă cu câteva zile, că sunt mii de apeluri pe zi la Ambulanță, iar pentru testări la domiciliu se ajunge și cu o întârziere de 3 zile.

„Persoanele care au simptome ce pot indica prezenţa virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului şi a mirosului etc.) sunt rugate să apeleze medicul de familie, call centerele DSP sau numărul unic de urgenţă 112 pentru a solicita testarea. De asemenea, persoanele care manifestă simptome şi sunt în Bucureşti sau judeţul Ilfov se pot deplasa cu mijloace proprii, nu cu mijloace de transport în comun, la centrele special create pentru recoltarea de probe pentru testarea COVID-19”, se arată într-un comunicat al ministerului Sănătății.

DSP susține, la rândul său, că are peste 20 de mii de apeluri zilnic. Ambulanța, care trebuie să ajungă și la alți oameni bolnavi, are mii de apeluri zilnic. 

„Când vorbim de solicitările pentru recoltare de probe biologice în vederea efectuării de PCR, acele solicitări venite pe fluxul DSP, acele solicitări au crescut cu 498%. Vorbim de un volum foarte mare de muncă. Facem eforturi foarte mari să răspundem la toate solicitările. La ambulanță lucrează tot oameni”, preciza, în urmă cu 3 zile, managerul ambulanței București, Alice Grasu. 

Ea a mai menționat că la unele solicitări se ajunge chiar și după 72 de ore, astfel că oamenii ar trebui să sune întâi la medicul de familie, care ar putea fi mai puțin aglomerat.