3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 21:36
No menu items!

Ministerul Sănătății ia în calcul relocarea Spitalului de Arși. Dosar penal pentru moarte suspectă în cazul pacientului pe care se aflau larve

spot_img

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că Spitalul de Arși din Capitală se află într-o situație gravă și că este inacceptabil ca după incendiul din Colectiv să nu se fi învățat nimic. El a adăugat că are în vedere relocarea acestui spital.

“Încep prin a vă spune cât de mult regret situația pacientului de la Spitalul de Arși. Spitalul de Arși se află într-o situație gravă – și nu de ieri, de azi. Situația de la Spitalul de Arși o cunoaștem cel târziu de la Colectiv, în noiembrie am fost acolo ca voluntar. În ultimele două luni, cele două luni în care am fost aici, am avut mai multe situații de criză la Spitalul de Arși: situația de la Valea Cascadelor și cea cu unitatea de transfuzii. În weekendul cu explozia de la Valea Cascadelor am fost acolo în spital împreună cu doi consilieri ai mei, ambii medici. Am văzut condițiile din spital iar unul dintre consilierii mei, doctorul Cătălin Cârstoveanu, a petrecut o noapte acolo împreună cu două asistente de la Maria Curie pentru a ajuta personalul de la Spitalul de Arși în a îngriji pacienții, pentru a face un raport pentru mine. Raportul reliefează o situație care nu este mai puțin gravă decât ceea ce ați văzut astăzi de dimineață. Dincolo de problemele grave de management și de insuficiența personalului, ce trebuie spus este că este inacceptabil ca după Colectiv noi să nu fi învățat nimic”, a afirmat ministrul.

Potrivit lui Voiculescu, spitalul nu oferă condiții pentru pacienți, nici pentru personalul medical, singura măsură rezonabilă pe care a luat-o în considerare de mai multe ori în ultimele luni fiind închiderea acestuia și transferarea activității într-o altă unitate.

“Este o măsură pe care am luat-o în considerare de mai multe ori, de trei ori, pe care am discutat-o îndelung ultima dată săptămâna trecută. Săptămâna trecută am avut la minister o întâlnire cu managerii spitalelor care pot prelua pacienți cu arsuri grave, dar concluzia la care am ajuns este că nu putem închide întreg spitalul. Ceea ce am făcut este să suspendăm activitatea Unității de Transfuzii, ceea ce înseamnă că pacienți cu arsuri grave au fost redirecționați. Limitările acestei măsuri au fost reliefate acum câteva zile, când un pacient de 26 de ani din Brașov cu arsuri pe 60% din corp a trebuit adus într-un centru în care să poată fi îngrijit. Era la ora unu și jumătate noaptea și eram cu doi consilieri în cabinet și dădeam telefoane la managerii de spital care să îl preia, lucru care a fost imposibil și a trebuit ca până la urmă să apelăm tot la Spitalul de Arși și să găsim o soluție de compromis cu Centrul de Transfuzii pentru ca acel pacient să fie îngrijit. În momentul acesta, la Spitalul de Arși există doi pacienți pe secția de Terapie Intensivă care nu pot fi transferați”, a explicat ministrul Voiculescu.

Potrivit acestuia, relocarea Spitalului de Arși se află în fruntea listei sale de priorități, alte măsuri intermediare referindu-se la inspecții, controale, amenzi și ajutorarea spitalului cu orice fel de investiție este nevoie.

Ministrul a arătat că poate fi relocată o secție sau întregul spital.

“Situația în care suntem acum este rezultatul lipsei de viziune, al lipsei de acțiune asupra acestui spital. Practic, nimeni nu a făcut nimic semnificativ pentru acest spital. Putem să vorbim despre profesionalizarea managementului, putem să vorbim despre ajutor punctual, pe care cu siguranță îl vom oferim și îl oferim deja. Există o problemă de management, există o problemă de infrastructură care nu poate fi neglijată”, a mai spus Voiculescu. El a subliniat că vinovații vor răspunde “cu siguranță” și a precizat că nu poate fi învinovățit întregul personal medical.

“Cu siguranță, vinovații vor răspunde. Poliția Capitalei este acolo deja. Nu putem învinovăți întregul personal medical. Este singurul spital unde avem personal specializat pentru marii arși, singurul spital din București unde avem mai mulți medici care pot trata marii arși, nu pot fi învinovățiți în masă. Revin la infrastructură: atât timp cât nu ai o instalație de climatizare, cât managementul nu a făcut nicio cerere către Ministerul Sănătății pentru ajutor financiar în acest sens, atât timp cât ai ochiuri de geam fără plasă și ai muște, ai o problemă majoră”, a mai susținut ministrul.

Inspectorii din cadrul Inspecției Sanitare se află încă la Spitalul de Arși și vor face un raport.

Întrebat când ar putea fi relocat spitalul, Voiculescu a răspuns: “De îndată ce vom găsi o posibilitate. Discuțiile au început acum câteva săptămâni”.

Ministrul sănătății a precizat că, în cazul în care va avea loc o explozie soldată cu mai mulți răniți, pacienții vor fi duși în străinătate.

Dosar de moarte suspectă în urma publicării imaginilor cu un bolnav pe care se aflau larve

Procurorii de la Parchetul Capitalei au deschis, luni, un dosar de moarte suspectă după apariţia unei înregistrări cu un pacient internat în Spitalul de Arşi, pe rănile căruia se aflau larve, poliţiştii fiind la unitatea medicală pentru a ridica documente.

De asemenea, şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti fac verificări joi la Spitalul de Arşi, pentru a verifica situaţia în urma publicării, de către în “Gazeta Sporturilor” și pe tolo.ro, a imaginilor cu un pacient pe rănile căruia se aflau larve. Pacientul în cauză a decedat, anunţă aceeaşi sursă, care mai precizează că autorul înregistrării este un medic ce a insistat ca filmul să fie făcut public.

“Ce sens are să ascundem realitatea? Ce e mai grav: să arătăm sau să îndurăm aşa ceva, pacienţii şi noi, cei care ştim?!”, se întreabă medicul, citat de tolo.ro.

Poliţiştii sunt la Spitalul de Arşi din Capitală pentru a ridica documente şi pentru a sta de vorbă cu medicii referitor la acest caz. De asemenea, poliţiştii ridică acte şi discută cu medicii şi despre o a doua anchetă care are legătură cu unitatea medicală, legată de decesul unei femei după o transfuzie greşită de sânge.