3.1 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 21:06
No menu items!

Ministerul Sănătăţii alocă 5 milioane de lei pentru tratamentul accidentului vascular cerebral

spot_img

Ministerul Sănătăţii va mai lansa şi programul “Acţiuni prioritare pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute”

spital_infectioase

Ministerul Sănătăţii va aloca, din octombrie, 5 milioane de lei, pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC) din şapte spitale aflate într-un program naţional, a anunţat marţi secretarul de stat Dorel Săndesc.

Ştim astăzi că aproximativ 80 la sută dintre bolile de inimă pot fi prevenite. Soluţia? Combinaţia dintre diagnostic precoce, tratament modern şi măsuri eficiente de prevenţie. (…) Programul se va desfăşura în şapte spitale, respectiv Spitalul Univeristar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Univeristar de Urgenţă Elias, Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Cerebrovsculare, toate din capitală, Spitalul Clinic de Urgenţă Mureş, Spitalul Clinic Judeţean Timiş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea, şi Spitalul Clinic «Nicolae Oblu» din Iaşi.

Dorel Săndesc
secretar de stat

Programul pentru AVC vine după programul naţional de infarct miocardic acut (IMA) care a fost un succes, reducând mortalitatea prin IMA de la 13,5 la sută la 8,2 la sută, în patru ani de la lansare. Programul “Acţiuni prioritare pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut” are alocaţi 20 de milioane de lei şi se desfăşoară în 16 spitale, a spus Dragoş Vinereanu, preşedinte al Comisiei de Cardiologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Un alt program, lansat anul acesta de MS, “Acţiuni prioritare pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică”, are alocaţi 4,9 milioane de lei şi se desfăşoară în şapte spitale.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii va mai lansa şi programul “Acţiuni prioritare pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute”, ce va beneficia de o finanţare de 30 de milioane de lei şi se va desfăşura în 20 de spitale.

D.M.