11.2 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 1:38

Ministerul Muncii n-a știut să facă planificările pentru banii de la BIRD, pentru 2013. Paguba – 6 milioane de euro

Raportul Curții de Conturi pe anul 2013 arată că milioane de lei au fost date pe pensii ilegale și alte milioane de lei au fost pierdute din fonduri europene

Studiu: Românii cred că bugetarii muncesc mai puțin decât privații și n-au încredere în patroni

28 de milioane de lei au fost plătite de Casa de Pensii ilegal, în baza unor acte abrogate din 2011. Curtea de Conturi a stabilit, de asemenea, că peste 4 milioane de lei au fost date de Casa de Pensii unor pensionari care au murit între timp:

– pensii agricultori – 1.504 mii lei,

– indemnizații sociale  pentru pensionari – 1.085 mii lei

– indemnizații de însoțitor – 655 mii lei,

– indemnizații de însoțito pentru pensionarii cu grad de invaliditate I – 403 mii lei, care au beneficiat, în perioada 2011-2013, și de asistent personal cu indemnizație de însoțitor de la bugetele locale.

Nici la cheltuielile cu decontarea călătoriilor pentru pensionari, Casa Națională de Pensii nu stă mai bine. aproximativ 60 de milioane de lei au fost date unor pensionari care nu îndeplineau condițiile pentru aceste deconturi – la unii lipsesc datele obligatorii de identificare, CNP eronat sau două CNP-uri diferite pentru același beneficiar.

Referitori la Ministerul Muncii, inspectorii Curții de Conturi au găsit nereguli în privința planificării proiectului din fonduri BIRD, pentru finanțarea Proiectului privind incluziunea socială. Reprezentanții ministerului nu au făcut planurile de dezvoltare a activităților și costurile aferente acestora, ce ar fi urmat să fie suportate din împrumutul BIRD, așa că s-au pierdut peste 6 milioane de euro.

Cu privire la gradul de utilizare a fondurilor provenite din împrumutul BIRD RO 4825, și implementare la termen a proiectului, s-a constatat că obiectivele prevăzute în acordul de împrumut nu au fost îndeplinite în totalitate, înregistrându-se la data de 31 decembrie 2013 un grad de utilizare a fondurilor provenite din împrumut în proporție de numai 45,6%.

Raport Curtea de Conturi pe anul 2013

Curtea de Conturi precizează în același raport că reprezentanții Ministerului Muncii au contestat unele concluzii.

Marilena Nedelcu