4.2 C
București
marți, 29 noiembrie 2022 - 19:24
No menu items!

Ministerul Justiției vrea să aducă serviciile secrete înapoi, în anchetele penale

spot_img

Un proiect de lege pus în dezbatere la ministerul Justiției ne întoarce la vremurile în care serviciile secrete făceau anchete penale în România, cot la cot cu procurorii. Unul dintre articole prevede , conform dezvăluirilor făcute de jurnalistul de investigații Carmina Pricopie, în emisiunea „Decisiv” de la Antena 3, moderată de Cătălina Porumbel.

Articolul 139 a fost modificat și prevede că „pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal înregistrările rezultate din activitățile specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului”.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, invitat în emisiune, a subliniat că formularea este „una nefericită” și că SRI nu se mai poate implica în anchetele procurorilor, din moment ce o decizie a CCR a interzis deja acest lucru.

Carmina Pricopie a dezvăluit că proiectul de lege a fost pus în dezbatere pe pagina ministerului Justiției chiar în prima zi de mandat a ministrului interimar Lucian Bode.

Moderatorul emisiunii, Cătălina Porumbel, a citit un punct de vedere al ministrului Bode, în care s-a spus că proiectul este „opera lui Stelian Ion”, deoarece a fost lucrat în minister înainte de data de 2 septembrie, când a fost pus în dezbatere publică.

Proiectul de lege va sta în transparență 30 de zile, timp în care se pot primi opinii și sugestii de modificare, apoi poate fi retras sau înaintat de ministerul Justiției, spre adoptare, într-una din ședințele de guvern.

Marilena Nedelcu