15 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 14:22
No menu items!

Ministerul Finanţelor vinde din nou titluri de stat către populaţie prin programul Fidelis

spot_img

Ministerul Finanţelor revine la Bursa de Valori Bucureşti cu noi titluri de stat pentru populaţie, noua ofertă din programul Fidelis având loc în perioada 9–27 noiembrie 2020, când vor putea fi subscrise titluri de stat în lei cu scadenţă de 1 şi 3 ani, şi respectiv în euro, cu scadenţă de 5 ani. Precedenta emisiune a avut loc în vara acestui an.

Potrivit unui comunicat al BVB, cele trei noi emisiuni de titluri de stat sunt adresate exclusiv investitorilor persoane fizice, iar valoarea minimă a unei subscrieri la emisiunile în lei este de 5.000 de lei, în timp ce pentru emisiunea în euro valoarea minimă care poate fi subscrisă este de 1.000 de euro. Conform legislaţiei în vigoare, dobânzile şi câştigurile de capital realizate din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice sunt venituri netaxabile.

Titlurile de stat vor fi oferite în România exclusiv persoanelor fizice rezidente şi nerezidente, cu excepţia persoanelor care nu au împlinit vârstă de 18 ani până la data închiderii ofertei inclusiv. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din: BTCP (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD.

De asemenea, subscrierile se pot efectua în cadrul ofertei şi prin intermediul Participanţilor Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de ASF (altul decât BTCP, BCR şi BRD), care este societate de investiţii financiare sau instituţie de credit acceptata că participant la sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti şi care a semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei şi a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (27 noiembrie 2020), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/ Participanţii Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacţionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Alocarea titlurilor de stat efectuată de sindicatul de intermediere împreună cu emitentul este obligatorie şi este angajantă pentru investitori.

Data tranzacţiei este data de înregistrare a tranzacţiilor aferente ofertei în sistemul BVB, respectiv 4 decembrie 2020, iar prima zi de tranzacţionare este preconizată să fie 7 decembrie.