17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 20:36
No menu items!

Ministerul Finanțelor renunță să mai ceară datele personale în urma tranzacțiilor prin POS

spot_img

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat joi că a renunțat la propunerea prin care ar fi urmat să primească date personale ale celor care cumpără folosind un card bancar.

Inițial propunerea a apărut în Proiectul de Hotărâre privind Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanței nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Astfel, în afară de datele privind tranzacția, necesară pentru a urmări veniturile comercianților, Ministerul a propus inițial ca Fiscul să primească, în cazul plăților electronice efectuate cu cardul la comercianți, date despre numărul cardului și toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deținătorului acestuia, de la entitatea care gestionează certificarea/autorizarea tranzacției.

În urma consultărilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au luat deja în considerare modificarea articolului 4, alin. 3, din Anexa menționată în materialele de presă în sensul eliminării unor date (spre exemplu, numărul cardului bancar din motive de securitate), inclusiv netransmiterea unor date pe care instituția emitentă nu le deține.

Subliniem faptul că trecerea de la casele de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport hârtie este motivată și de faptul că în statele UE se folosesc demult casele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic securizat.

Ministerul Finanșelor Publice

V.B.