-1.3 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 10:05
No menu items!

Ministerul Finanțelor pregătește ÎNGHEȚAREA sporurilor pentru bugetari, a pensiilor speciale și a indemnizațiilor demnitarilor

spot_img

Ministerul de Finanțe va pune în dezbatere publică proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, printre care se numără și cele care îngheață sporurile pentru toți angajații sistemului public, dar și indemnizațiile demnitarilor. De asemenea, pensiile speciale vor fi înghețate, iar cele ale primarilor, prorogate cu un an.

Principalele 10 măsuri ce vor fi incluse în proiectul de OUG pregătit de Ministerul de Finanțe sunt:

  1. NU cresc taxele și impozitele locale;
  2. Indemnizațiile demnitarilor și funcțiile asimilate acestora vor fi înghețate.
  3. Toate pensiile speciale vor fi înghețate. Pensiile pentru primari se prorogă cu un an.
  4. Se îngheață toate sporurile în sistemul bugetar, orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere. Nu se vor acorda premii, decât pentru sportivi și elevii și profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiade.
  5. Pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, se vor crește salariile cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învățământ (profesori, personal didactic auxiliar), polițiști și militari.
  6. TVA de 5% pentru locuințele de până la 120 de mp și cu o valoare maximă de 140 de mii de euro (în cazul achiziției primei locuințe).
  7. TVA de 5% pentru energia termică, atât pentru populație, cât și pentru școli și spitale și alte instituții publice.
  8. Se introduc voucherele de vacanță pentru anul 2022.
  9. Se instituie stopajul la sursă pentru contribuțiile pentru angajați – dacă patronii sau șefii de instituții găsiți cu nereguli în urma controalelor nu plătesc aceste contribuții datorate angajaților în termen de 60 de zile, riscă deschiderea unui dosar penal.
  10. Se introduc măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică.

Așadar, singurii bugetari cărora nu le sunt închețate veniturile vor fi angajații din Sănătate, din Învățământ, polițiștii și militarii.

După perioada de dezbatere publică, ordonanța de urgență va fi supusă aprobării Guvernului.

Marilena Nedelcu