10.1 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 17:10
No menu items!

Ministerul Finanțelor vrea suplimentarea cu 486 de mil. lei a programului Prima Casă, prin redirecționări de la ANL

spot_img

Solicitările pentru casele ANL sunt sub așteptări

ANL

Ministerul Finanțelor propune suplimentarea bugetului destinat garanțiilor pentru programul Prima Casă prin direcționarea unor sume de circa 486 de milioane de lei, neutilizate în cadrul programului de achiziție a locuințelor ANL, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul instituției.

Guvernul a alocat pentru garanțiile din programul de achiziție a locuințelor construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) un plafon maxim de 500 de milioane de lei.

Din rezultatele acestui program de până acum, Ministerul estimează că, până la sfârșitul anului 2014, se vor utiliza circa 14 milioane de lei.

”Prin comparație, plafonul general aferent anului 2014, în sumă totală de 1,2 miliarde de lei (exclusiv plafonul destinat achiziționării locuințelor construite prin ANL) a fost integral alocat, primindu-se mai multe cereri de suplimentare de la finanțatorii înscriși în program. Proiectul de act normativ vine în întâmpinarea persoanelor care doresc să achiziționeze o locuință care nu este construită de ANL, ci este din domeniul privat. Menținerea unui plafon special pentru ANL ar duce la o diminuare a posibilității de accesare la credite a beneficiarilor programului”, se precizează într-un comunicat al Ministerului.

Programul Prima Casă a fost implementat din 2009 și presupune acordarea de garanții pentru ca persoanele fizice să acceseze un credit destinat achiziției sau construirii unei locuințe.

Până în prezent au fost acordate peste 117.000 de garanții, din care circa 30% destinate achiziției de imobile construite între anii 2008-2013. Valoarea medie a finanțărilor accesate în cadrul programului este de 38.000 de euro.

S.Z.