19.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 9:09
No menu items!

Ministerul Energiei: Proiectul Alfred va genera peste 2.000 de locuri de muncă

spot_img

Reactorul care va fi construit în România prin proiectul ALFRED presupune angajarea a 300 de specialiști și crearea altor 2.000 de locuri de muncă pe orizontală”, a afirmat vineri Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri.

Proiectul ALFRED ( Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) vizează construirea unui reactor nuclear de generaţie viitoare, răcit cu plumb, care se vrea mai eficient şi mai sigur decât modelele funcţionale acum la scară comercială în lume. Centrala nucleară va avea puterea de 125 MW, echivalent cu o zecime din puterea centralei de la Cernavodă, şi ar putea deveni operaţională în jurul anului 2025. Reactorul va fi construit la Mioveni, printr-o investiţie de un miliard de euro de firma italiană Ansaldo Nucleare, în parteneriat cu agenţia italiană ENEA şi ICN Piteşti.

Badea a condus o delegație a ministerului la Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) și Institutul de Cercetări Nucleare (ICN) de pe platforma nucleară din Mioveni, județul Argeș.

Oficialul a discutat despre situații punctuale privind organizarea și aspecte tehnice în cadrul celor două instituții care aparțin Societății Naționale Nuclearelectrica SA și, respectiv, Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), potrivit unui comunicat al ministerului.

”Unul din punctele importante ale discuției l-a constituit implicarea RATEN – ICN în implementarea proiectului ALFRED. Este vorba despre o tehnologie nucleară de generație IV, capabilă să asigure utilizarea mult mai eficientă a resurselor de uraniu, reducerea cantităților de deșeuri generate și, totodată, creșterea gradului de securitate nucleară. După cum se știe, prin Memorandumul semnat în 2014, privind amplasarea în România a reactorului nuclear de demonstrație răcit cu plumb ALFRED, adoptat în ședința de Guvern din 07.01.2014, a fost aprobată propunerea privind construirea în România a reactorului de demonstrație ALFRED. (…) Fac mențiunea că noul reactor va însemna încă 300 de angajați de specialitate la ICN și se estimează că vor fi create alte 2.000 de locuri de muncă pe orizontală”, a afirmat Bogdan Badea.