Ministerul Educației vrea să cazeze refugiați la Măgurele

Inspectoratele școlare şi universităţile au primit solicitarea de a transmite o situaţie a locurilor de cazare disponibile în căminele liceelor şi în campusurile universitare, care ar putea fi puse la dispoziţia refugiaţilor ce ar ajunge în România

În timp ce atât premierul Victor Ponta, cât și președintele Klaus Iohannis au precizat că România nu poate primi mai mult de 1.780 de refugiați, Ministerul Educației a cerut, marți, inspectoratelor școlare și universităților să identifice evantuale spaţii de cazare pe care ar putea să le pună la dispoziţia refugiaţilor ce ar ajunge în România, fără afectarea procesului de învăţământ.

Ministerul Educaţiei răspunde la toate solicitările Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. (…)Ministerul Educaţiei poate acorda sprijin, de exemplu, pentru cazare şi consiliere psihologică”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.

Având în vedere că și așa căminele studențești, dar și cele ale liceelor sunt neîncăpătoare, majoritatea universităților au transmis deja că nu au spațiu pentru refugiați.

Singurele care și-au arătat disponibilitatea să cazeze o parte dintre imigranții care ar urma să ajungă la noi au fost Universitatea București și Politehnica.

Astfel, Universitatea Bucureşti a anunțat că va putea pune la dispoziţia refugiaţilor, dacă va fi nevoie, 80 de locuri de cazare în căminele din Măgurele şi va putea acorda şi consiliere psihologică.

Am răspuns acestei solicitări a ministrului educaţiei şi punem la dispoziţie 80 de locuri în căminele noastre din Măgurele şi în acelaşi timp oferim, dacă vom fi solicitaţi, şi consiliere psihologică acestor persoane care sunt într-un moment atât de greu al vieţii lor. Noi vrem să ajutăm cu tot ceea ce poate universitatea. În momentul de faţă, am fost rugaţi să punem la dispoziţie aceste locuri în cămin, o vom face, iar asta nu va afecta capacitatea noastră de cazare pentru studenţii universităţii.

Mircea Dumitru
rector, Universitatea București

Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a spus, la rândul său, că universitatea ar putea pune la dispoziţie 50 de locuri în cămine.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la finalul şedinţei de coaliţie, că poziţia expimată de preşedintele Klaus Iohannis legată de primirea refugiaţilor în România este foarte “clară”, respectiv statul român poate primi maximum 1.780 de imigranţi.

Poziţia exprimată ieri de preşedintele Iohannis este poziţia statului român adoptată în baza consultărilor cu instituţiile, adică cu Guvernul, cu celelalte instituţii şi domnul Iohannis v-a spus foarte clar, maxim 1780. Eu v-am dat detaliul tehnic că deja vreo 200 de locuri sunt ocupate, mai mult de atât nu putem acum. Dacă se va pune la un moment dat problema, o să discutăm şi o să vă informăm, dar ceea ce a precizat ieri (luni – n.r.) preşedintele cred că e foarte clar pentru toată lumea.

Victor Ponta
premier

Ponta a adăugat că nu poate fi de acord cu “cote obligatorii” care depăşesc posibilităţile reale ale statului român.

“Ne pregătim şi informăm CSAT cu toate datele”, a răspuns premierul întrebat fiind de jurnalişti despre existenţa unui ordin dat de ministerului Educaţiei pentru a fi căutate locuri de cazare în cămine studenţeşti pentru refugiaţi.

NICIUN COMENTARIU