19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 6:37
No menu items!

Ministerul Educației face afaceri cu un fost ofițer SIE și cu un profesor universitar

spot_img

Iles_Ministerul_Educatiei

Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare (ARNIEC) a cumpărat echipamente IT de aproape 4 milioane de euro, fără a organiza o licitație, de la firma unui fost ofițer SIE/CIE – Felix Telecom SRL.

ARNIEC, aflată în subordinea Ministerului Educației, administrează şi dezvoltă reţeaua RoEduNet care asigură servicii de comunicaţii de date pentru instituţiile de cercetare şi academice de toate gradele din România. Reţeaua pentru educaţie şi cercetare (RoEduNet) este o infrastructură de comunicații de interes național, definită şi dezvoltată în cadrul sistemului educației şi cercetării naționale.

Cele 4 milioane de euro reprezintă valoarea a două contracte atribuite, prin negociere, fără anunț de participare, la data de 6 decembrie – unul, de 500.000 euro, fără TVA, iar celălalt, de 3 milioane de euro, exclusiv TVA.

Firma Felix Telecom este deținută de Traian Mihu, fost director economic la ICE (Întreprinderea de Comerț Exterior) Felix, unitate specializată în producerea de calculatoare și tehnică de calcul, de soția acestuia, Ruxandra Ioana Mihu, de Doina Felicia Ileș și de soțul acesteia, Tedor Ileș, general (r) SIE.

Interesant este că unul dintre asociații firmei care face afaceri cu Ministerul Educației, Ioana Mihu, este profesor la Departamentul de Automatică şi Ingineria Sistemelor din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare.

Felix Telecom nu este la primul contract cu ARNIEC. În ultimii doi ani, firma a încasat alte 4 milioane de euro pentru furnizare de produse IT. De altfel, compania are sute de contracte cu instituții publice, multe dintre ele fiind cu Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Andi Topală