4.8 C
București
luni, 17 ianuarie 2022 - 12:58
No menu items!

Ministerul Economiei: 25 de companii de stat, selectate pentru implementarea managementului profesionist

spot_img

Statul a analizat 114 companii din portofoliul propriu în vederea implementării guvernanței corporative, iar 25 dintre acestea au fost selectate pentru a intra în prima etapă în programul de implementare a OUG 109, privind guvernanța corporativă în companiile de stat, a declarat joi Sorana Baciu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

”Guvernanța corporativă este o preocupare majoră a actualei guvernări. Până în prezent au fost analizate 114 companii de stat, dintre care 56 din portofoliul Ministerului Economiei. (…) În prima etapă vorbim de 25 de companii programate pentru a intra în programul de implementare a OUG 109, care a fost revizuită, aprobată în Guvern și acum este în Parlament”, a spus Sorana Baciu, într-o conferință la BVB, citată de Agerpres.

Din cele 56 de companii din subordinea Ministerului Economiei, 21 sunt în insolvență. Dintre cele viabile și a căror performanță poate fi îmbunătățită, 13 companii au fost selectate pentru implementarea guvernanței corporative în primul semestru al acestui an.

”Din 1 martie începem selectarea managerilor pentru patru companii din Ministerul Economiei, apoi urmează alte nouă, astfel încât să avem 13 companii în primul semestru”, a explicat Sorana Baciu.

Și în cazul companiilor din Ministerul Apărării se vor implementa principiile managementului profesionist, însă nu se va merge pe selectarea de manageri privați.

Sorana Baciu a mai spus că programul începe în acest an, dar va trebui să continue și în anii următori. “Este important ca în acest an să vedem o capitalizare a companiilor de stat. Procesul este început în acest an dar va trebui continuat cu consecvență în anii următori. Nu vom putea trece prin acest proces toate companiile din portofoliul statului, dar odată început acest proces sper să nu fie reversibil. Statul trebuie să își exercite dreptul de acționar în mod transparent și profesionist”, a mai spus Sorana Baciu.

T.S.