9.8 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 18:25
No menu items!

Ministerul de Interne: Măsurile din timpul protestului de duminică, răspuns la escaladarea violenţei

spot_img

Acţiunea jandarmilor a fost legală, iar măsurile luate duminică seară în Bucureşti au fost graduale, ca răspuns la escaladarea faptelor de violenţă, arată Ministerul Afacerilor Interne (MAI), precizând că manifestările neautorizate trebuie să respecte principiul constituţional al neîncălcării drepturilor celorlalţi cetăţeni.

Ministrul afacerilor interne, Radu Stroe, apreciază că manifestarea neautorizată a blocat o parte din arterele centrale ale Bucureştiului, afectând ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor, ceea ce a impus dispunerea unor măsuri de limitare a perimetrului de desfăşurare a protestului.

Ministerul Afacerilor Interne îşi reafirmă poziţia că aceste manifestări neautorizate trebuie să respecte principiul constituţional al neîncălcării drepturilor şi libertăţilor celorlalţi cetăţeni. Respectăm dreptul la liberă exprimare al oricărui cetăţean, dar nu putem să nu constatăm că unii dintre aceia care invocă nerespectarea principiilor democratice sunt cei care încalcă, cu bună ştiinţă, normele legale, provocând forţele de ordine şi incitând la violenţă. Niciodată violența nu trebuie să reprezinte o soluție pentru protestatari, și nici pentru forțele de ordine publică, care au ca principală misiune aplicarea fermă a legii și menținerea ordinii de drept.

Ministerul Afacerilor Interne

Protestul care a avut loc duminică, în Capitală, a aînceput în jurul orei 16.00, în apropierea fântânii de la Universitate, de unde manifestanţii au plecat după aproximativ două ore, trecând de efectivele de jandarmi care au încercat să le împiedice intrarea pe carosabil. Protestatarii s-au adunat apoi pe Calea Victoriei, unde au trecut de un nou cordon de jandarmi, pentru a merge spre Guvern.

Circulaţia a fost blocată pe Calea Victoriei în timpul marşului, iar ulterior pe Şoseaua Kiseleff.

În Piaţa Victoriei, câțiva manifestanți au încercat să forţeze cordonul de jandarmi din faţa sediului Executivului.

Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat după mai mult de o oră.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat că patru protestatari au fost ridicaţi de jandarmi după ce s-au manifestat violent când s-a încercat ruperea cordonului de jandarmi din faţa Guvernului. Cei patru au fost duşi la Secţia 2 Poliţie, unde unul dintre ei a cerut îngrijiri medicale, astfel că a fost condus de jandarmi la Spitalul Floreasca.

R.D.