vineri, 30 octombrie 2020 - 22:45

Ministerul de Interne dislocă forțe importante pentru inundații

Cutremur puternic de 6,6 grade Richter, resimțit în Turcia și Grecia. Clădiri întregi s-au dărâmat

Un cutremur puternic, de 6,6 pe scala Richter, a avut loc vineri în largul Insulei Samos, la Marea Egee, şi a fost resimţit până...

Sondaj IMAS: Creștere semnificativă pentru USR-PLUS, scădere pentru PNL. Și PSD este în urcare

Alianța USR Plus înregistrează o creștere de 3 puncte procentuale în sondajul realizat de IMAS la comanda Europa FM în octombrie. 20,4% ar fi scorul Alianței...

Cristoiu: Patriarhul Daniel – o nouă victimă a tandemului SRI-CNSAS

Jurnalistul Ion Cristoiu avertizează, pe cristoiublog.ro, că personalităţile incomode pentru regimul Iohannis sunt pedepsite cu ajutorul CNSAS, o nouă armă politică, folosită făţiş, cu...

Efect de bumerang. Mesajul lui Iohannis la 5 ani de Colectiv a stârnit furia fanilor pe Facebook

Pagina de Facebook a președintelui Klaus Iohannis a fost luată cu asalt de urmăritori după ce a fost postat un mesaj pentru comemorarea victimelor...

Peste 12.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt pregătiți să intervină în sprijinul oamenilor din zonele aflate sub Cod galben și portocaliu de vreme rea.

Inundatii-in-Romania FOTO: ghimpele.ro

Ministrul afacerilor interne, vicepremierul Gabriel Oprea, le-a cerut, miercuri, într-o videoconferință, prefecților și șefilor structurilor centrale și teritoriale ale MAI să identifice localitățile unde există risc major de inundații pentru a putea lua măsuri urgente, inclusiv de evacuare a populației și de transportare a oamenilor în zone sigure.

Ne reîntâlnim după 16 ore în care în mai multe județe ale țării a plouat și plouă în continuare, existând riscul unor acumulări importante de apă. Noi suntem pregătiți încă din momentul emiterii primelor avertizări, însă din noaptea trecută și până în prezent nu au fost semnalate probleme deosebite care să impună intervenția structurilor pentru situații de urgență ale Ministerului Afacerilor Interne.

Gabriel Oprea

ministrul afacerilor interne, vicepremier pentru securitate națională

 

Potrivit avertizărilor hidrologice, 24 de județe se află sub avertizare COD GALBEN: ARGEŞ, BACĂU, BRĂILA, BUZĂU, CARAŞ-SEVERIN, CĂLĂRAŞI, COVASNA, DÂMBOVIŢA, DOLJ, GIURGIU, GORJ, HUNEDOARA, IALOMIŢA, ILFOV, MEHEDINŢI, OLT, PRAHOVA, SIBIU, SUCEAVA, NEAMŢ, TELEORMAN, TIMIŞ, VÂLCEA ŞI VRANCEA.

În plus, sub avertizare hidrologică de COD PORTOCALIU, ceea ce înseamnă creșteri importante de debite, sunt următoarele râuri: Drincea în județul Mehedinți; Desnățui în județul Dolj; Jiu și afluenții săi în județele Hunedoara și Gorj; dar și pe râuri și versanți din zonele de deal și de munte din județele Vâlcea, Prahova, Buzău, Dâmbovița, Argeș și Vrancea.

Până mâine la ora 22.00, vor intra sub același tip de avertizare de COD PORTOCALIU afluenți ai Oltului mijlociu și inferior, bazinul superior al Argeșului, afluenții din bazinul superior al Vedei și afluenții săi din Teleorman, Neajlov, Ialomița și afluenții Buzăului.

În total sunt 15 județe sub avertizare hidrologică de COD PORTOCALIU de inundații, astfel: ARGEŞ, BUZĂU, DÂMBOVIŢA, DOLJ, GIURGIU, GORJ, HUNEDOARA, IALOMIŢA, ILFOV, MEHEDINŢI, OLT, PRAHOVA, TELEORMAN, VÂLCEA ŞI VRANCEA.

De la ora 16.00, 9 județe au intrat sub atenționare meteo de COD PORTOCALIU de ploi, ceea ce poate genera inclusiv efecte din punct de vedere al inundațiilor. Aceste județe sunt Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea.

Dacă situația meteorologică se modifică, sunt convins că domnul Ion Sandu de al Administrația Națională de Meteorologie și colegii de la Institutul Național de Hidrologie ne vor anunța din timp, așa cum au făcut-o și până în prezent. Vă rog, domnule Sandu, ca imediat ce aveți informații noi să le comunicați către Prefecturi pe rețeaua deja utilizată, astfel încât să existe și o reacție  pe măsură a autorităților locale. Până în prezent în județele în care s-au manifestat fenomenele meteorologice nu avem locuințe sau gospodării inundate. Nu sunt închise segmente de drumuri naționale sau județene, însă circulația în zonele unde plouă torențial se desfășoară cu viteză redusă. 

 Ca de fiecare dată, conform competențelor și atribuțiilor legale pe care le are, Ministerul Afacerilor Interne, prin Instituțiile Prefectului și cu sprijinul structurilor de ordine și siguranță publică, va interveni pentru salvarea de vieți omenești și limitarea efectelor fenomenelor meteorologice.

Încă de ieri au fost activate grupele operative ale Inspectoratelor pentru Situați de Urgență din 29 de județe și Municipiul București, cât și Comandamentele județene pentru situații de urgență.

 Avem la această oră 12.557 angajați ai MAI, însemnând: peste 3.200 de polițiști, 3.900 de pompieri, peste 5.300 de jandarmi și 400 de polițiști de frontieră – care sunt pregătiți să intervină acolo unde este nevoie pentru a acorda sprijin comunităților locale.

Aceste forțe au la dispoziție peste 2.500 de mijloace de intervenție.

Gabriel Oprea

ministrul afacerilor interne, vicepremier pentru securitate națională

Ministrul de interne le-a cerut responsabililor locali să ia în calcul în ce măsură nou val de inundații prognozat de specialiști poate afecta comunitățile care deja s-au mai confruntat cu inundați săptămânile trecute.

Luați măsuri acolo unde știm deja că există riscul de breșe în diguri, unde am avut poduri sau podețe afectate și nu s-a reușit deocamdată consolidarea lor sau unde sunt case afectate. Pentru fiecare dintre dumneavoastră prioritar trebuie să fie stabilirea localităţilor unde există risc major de inundații pentru a putea lua măsuri urgente, inclusiv de evacuare a populației și transportarea oamenilor în zone sigure. Dacă se impun astfel de măsuri, le cer pompierilor, jandarmilor, polițiștilor să ajute la transportarea persoanelor bolnave sau vulnerabile – bătrâni, femei sau copii. Vă rog să aveți în atenție în special asigurarea intervenției medicale de urgență pentru cei care au nevoie. Le cer tuturor prefecților ca, imediat după această videoconferință, să se asigure că primăriile au identificat locurile unde pot fi cazate temporar persoanele care ar putea fi evacuate. Mai vreau să rog oamenii din localitățile vizate de aceste fenomene meteorologice și hidrologice să înțeleagă că dacă se ia măsura evacuării, se face pentru binele lor și să respecte recomandările autorităților. Nimeni nu va lua decizia de evacuare decât dacă riscul față de viețile oamenilor este evident. De asemenea, pentru aceste ore care urmează, vă rog să aveți grijă de copii – să nu se aventureze în traversări de cursuri de apă sau să se expună unor situați periculoase. Am avut astfel de situații în urmă cu o lună, și nu vrem să se mai întâmple așa ceva.

 

Gabriel Oprea

ministrul afacerilor interne, vicepremier pentru securitate națională

R.D.

Cifrele pandemiei. Măsurile anti-Covid au făcut mai multe victime decât virusul

Concentrarea resurselor financiare și medicale aproape exclusiv pentru combaterea pandemiei de Coronavirus, dar și panica indusă de retorica guvernamentală și de mass-media care a...

Ce ar putea fi de fapt COVID? Scenariu sumbru al medicilor, după ce un ieșean s-a infectat de trei ori

Un ieșean s-a infectat cu Covid-19 a treia oară, iar medicii încep să ia în calcul un scenariu care dă fiori: noul coronavirus ar...

Parisul, paralizat de mii de parizieni care au ieșit din oraș cu mașinile, de frica lockdown. VIDEO

Capitala Franței a fost paralizată joi noaptea de sute de mașini cu care parizienii au ieșit din oraș pentru a nu fi prinși de...

Franța și Germania au intrat în blocaj pentru o lună. Parlamentul spaniol a aprobat urgența sanitară pentru șase luni

Noile măsuri sunt cele mai dure din primăvară și urmează restricțiilor din Spania și Italia, menite să reducă răspândirea virusului și să ușureze tensiunea...

Lider PNL din Timișoara: Am obosit de Iohannis. Urăsc trădătorii

Fostul consilier personal al ex-primarului Timișoarei, Nicolae Robu, a postat pe Facebook un mesaj acid la adrea partidului și al lui Klaus Iohannis.  Directorul Pieţe...