17.2 C
București
joi, 28 septembrie 2023 - 7:50
No menu items!

Ministerul de Interne a amenajat o tabără pentru sinistrații de la Vaideeni / FOTO GALERIE

spot_img

Nu mai puțin de 148 de persoane sunt încă grav afectate de inundațiile de săptămâna trecută, marea majoritate (142) din Vaideeni (județul Vâlcea)

Vaideeni_Oprea4Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a prezentat, miercuri, după o deplasare în localitatea Vaideeni (județul Vâlcea) – cea mai afectată de inundațiile care au lovit România săptămâna trecută – un noul bilanț al efectelor dezastrului. În plus, Oprea le-a cerut prefecților județelor Timiș și Caraș-Severin, vizate de o nouă avertizare Cod portocaliu emisă de hidrologi, „să aibă în vedere monitorizarea cursurilor de apă şi a debitelor acestora, precum și operaționalizarea grupelor operative”.

Ne întâlnim astăzi aici, după mai bine de o săptămână în care ne-am confruntat cu inundaţii care au afectat mai multe judeţe din ţară creând, din păcate, uneori situaţii dramatice. Ştim cu toţii că 4 oameni şi-au pierdut viaţa şi mulți alții au rămas fără adăpost sau fără o mare parte din gospodărie. Terenuri agricole afectate, suprafeţe mari de păşune distruse întregesc bilanţul acestei perioade.

În acest moment ne aflăm din nou sub avertizare hidrologică Cod Portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice Bârzava, Moraviţa, Caraş şi bazinul superior al râului Bega. Aşadar, atrag atenţia prefecţilor din judeţele Caraş-Severin şi Timiş să acorde o atenție deosebită acestor aspecte și să aibă în vedere monitorizarea cursurilor de apă şi a debitelor acestora, precum și operaționalizarea grupelor operative.

Vă solicit tuturor mobilizarea echipelor de intervenţie, precum şi a resurselor necesare. De asemenea, dispuneți măsuri de atenţionare a populaţiei, acolo unde situaţia o impune. Prioritatea noastră este salvarea vieții și limitarea pagubelor materiale ale oamenilor.

În prezent, mai sunt afectate de inundaţii 15 localităţi din 7 judeţe (Argeş, Botoşani, Olt, Timiş, Teleorman, Vâlcea şi Mehedinţi).

Ca urmare a inundaţiilor produse în judeţele Vâlcea şi Timiş, rămân evacuate 148 persoane, dintre care, 142 persoane în comuna Vaideeni, județul Vâlcea şi 6 persoane în oraş Gătaia, județul Timiș, care sunt cazate la rude,  în tabăra de sinistrați sau în spaţii puse la dispoziţie de autoritățile administraţiei publice locale.

Gabriel Oprea
vicepremier, ministru al afacerilor interne

Potrivit ministrului, în comuna Vaideeni s-a amenajat o tabără pentru sinistrați, în care s-au instalat deja 20 de locuințe modulare, în care sunt cazate 22 familii (95 persoane), urmând a mai fi instalate încă 6 locuințe modulare.

În total, în tabăra de la Vaideeni vor fi adăpostite 28 familii cu 119 persoane. Și marți în județul Olt, și miercuri în județul Vâlcea, la Vaideeni, au fost trimise, în total, de la rezervele de stat, 32 de locuințe modulare în care sunt cazate persoanele care au rămas fără adăpost.

A fost o propunere pe care i-am făcut-o premierului Victor Ponta, care a aprobat această modalitate de sprijin, după ce săptămâna trecută, Guvernul a mai acordat un ajutor financiar, dar și unul umanitar. Pentru sprijinirea populaţiei afectate, au fost scoase de la rezervele de stat 20 tone de combustibil, 5.000 kilograme alimente, peste 10.000 litri apă potabilă, 4.000 pături, cearșafuri și 2.000 saltele. Ajutoarele umanitare au fost transportate de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat și distribuite prin grija Instituției Prefectului din județele Olt, Argeș și Dolj.

Cu excepția zonelor aflate sub avertizare de cod portocaliu, în restul localităților afectate am trecut deja la faza de sprijinire a populației pentru refacerea drumurilor, decolmatarea fântânilor, refacerea infrastructurii electrice, asigurarea unor locuințe provizorii de la rezerva de stat.

După cum ştiţi, m-am întors de puţin timp din judeţul Vâlcea, de la Vaideeni, unde am fost împreună cu domnul secretar de stat Raed Arafat, cu șefii de arme, cu domnul chestor general de poliţie Petre Tobă, cu domnul general maior Mircea Olaru și cu domnul colonel Dumitru Cornea șeful IGSU, într- una dintre cele mai afectate localităţi. Am vrut să verific personal dacă măsurile dispuse pentru sprijinirea populației afectate de inundațiile de săptămâna trecută au fost puse în aplicare. Am constatat că autorităţile locale și angajații Ministerului Afacerilor Interne și armata s-au mobilizat şi s-au implicat la modul cel mai responsabil pentru ca viaţa localnicilor să-şi reia cursul normal.

Totodată, având în vedere faptul că în anumite localități fântânile au fost afectate, am dispus prefectului și autorităților locale să aibă ca prioritate în perioada imediat următoare asigurarea mai multor surse de apă potabilă.

Vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii din localităţile afectate de întregul sprijin al autorităților de la nivel central și local în vederea remedierii pagubelor produse de inundații.

De asemenea, pompierii și jandarmii acţionează şi vor acționa şi în zilele următoare, atât timp cât va fi nevoie, pentru a ajuta populaţia. În acest sens, se acționează pentru degajarea și curățarea drumurilor pe care se circulă cu dificultate, decolmatarea fântânilor, scoaterea apei și a mâlului din locuințele și curțile oamenilor, precum și pentru înlăturarea aluviunilor, deșeurilor sau a altor materiale care ar putea pune în pericol viața oamenilor. Totodată, se acționează pentru consolidarea unor albii de râuri și degajarea lor de masa lemnoasă și pentru executarea lucrărilor de reparații pentru racordarea zonelor afectate la utilități, în special apă și curent electric.

Gabriel Oprea
vicepremier, ministru al afacerilor interne

Gabriel Oprea a mai arătat că peste 1.000 de pompieri, jandarmi și polițiști sunt în teren, în localitățile afectate, sprijinind autoritățile locale în eforturile lor de a readuce normalitatea în viața comunităților afectate. În plus, peste 7.000 de angajați ai MAI – polițiști, pompieri, jandarmi sunt pregătiți să intervină, în funcție de evoluția situației operative.

R.D.