9.4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 20:29
No menu items!

Ministerul de Finanțe: La darea în plată, impozitul e achitat de debitor

spot_img

Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul  personal și se impozitează în conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată, a precizat luni Ministerul de Finanțe într-un comunicat, după ce notarii au solicitat un punct de vedere.

”Impozitul este datorat de către debitor și se plătește conform prevederilor Codului fiscal. Concret, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înțelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) și cu o valoare minimă stabilită de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea a  debitului, adică la 500.000 de lei”, explică Ministerul.

Uniunea Notarilor a solicitat ministerului un punct de vedere asupra valorii la care trebuie să aplice impozitul în cazul transferului dreptului de proprietate în cazul dării în plată, după ce pe 13 mai a intrat în vigoare legea dării în plată.

T.S.