7.8 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 15:21
No menu items!

Ministerul de Externe din Ungaria, replică pentru Stelian Ion care a sugerat că “vecinii” ar avea interes ca România să nu intre în Schengen

spot_img

Ministerul de Extrene din Ungaria a reacționat după ce ministrul Justiției Stelian Ion a lăsat să se înțeleagă în cadrul unei emisiuni la TVR că “vecinii” ar avea interes ca România să nu intre în Schengen. Declarația ministrului Justiției a avut parte de o reacție dură și din partea președintelui UDMR Kelemen Hunor.

Declarația ministrului Stelian Ion a fost făcută în contextul conflictului cu UDMR pe tema desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Acesta s-a întrebat retoric în cadrul emisiuni la Televiziunea Publică “Dacă nu se ridică MCV, este posibil să nu intrăm în Schengen. Mă întreb cine are interesul dintre partenerii noştri sau dintre vecinii noştri să nu intrăm în Schengen”.

Guvernul de la Budapesta a oferit o replică la declarațiile făcute de Stelian Ion, ministrul român al Justiției, și susține prin vocea Ministerului ungar de Externe că sprijină atât extinderea spațiului Schengen, cât și extinderea UE.

„Ungaria este pro-extindere când vine vorba de extinderea spațiului Schengen și a UE. În plus, Ungaria are o cooperare eficientă cu România și este în interesul nostru să menținem și să dezvoltăm relații de bună vecinătate”, susține biroul de presă al Ministerului ungar de externe într-un răspuns Kronika Online, care solicitase un comentariu pe tema afirmațiilor făcute de ministrul Stelian Ion

Și Kelemen Hunor a avut, joi, un răspuns dur la declarația lui Stelian Ion că:

„Stelian Ion sugerează că noi susținem acest amendament în interesul altora. Noi ne-am obișnuit, când cineva nu are argumente într-o dispută cu noi sau contraargumente, scoate această carte, care nu are nici o legătură, nici cu realitatea, nici cu starea de fapt. Este o acuzație lipsită de substanță și de substanță cenușie. A luat-o pe arătură domnul Stelian Ion cu această declarație. Eu așa știu, de ani buni, că intrarea noastră în Schengen și ridicarea MCV-ului este împiedicată de Olanda și de Franța, nu de vecinii noștri. Este o prostie să spui așa ceva, să sugerezi așa ceva, dar asta este, ne-am obișnuit, în 20-30 de ani, când nu ai argumente, atunci hai cu cartea asta. E o prostie”, a spus președintele UDMR.

Formațiunea condusă de vicepremierul Kelemen Hunor dorește ca atribuțiile Secției speciale să meargă la Parchetul General, în timp ce ministrul Justiției vrea ca acestea să treacă la DNA.

Declarația lui Stelian Ion la TVR:

„Noi nu suntem singuri. Suntem parteneri într-o Uniune Europeană, în care am intrat de bunăvoie, acceptând anumite reguli. În această Uniune Europeană trebuie să respectăm tratatele, legislaţia. Iată, vom primi bani europeni. Dacă nu respectăm statul de drept, dacă nu respectăm şi mergem pe drumul pe care l-au apucat, din păcate, Ungaria, Polonia, unde sunt probleme reale cu privire la respectarea statului de drept, şi s-au tras semnale de alarmă foarte clar în acest sens, şi ne desprindem cumva de partenerii noştri din UE, o să avem o mare problemă. Este posibil să nu mai atragem fonduri europene, este posibil să nu se ridice MCV dacă nu ne respectăm promisiunile pe care nu altcineva şi le-a asumat, noi ni le-am asumat prin vot în Parlament în programul de guvernare. Dacă nu se ridică MCV, este posibil să nu intrăm în Schengen. Mă întreb cine are interesul dintre partenerii noştri sau dintre vecinii noştri să nu intrăm în Schengen”, spunea ministrul Justiției marți seară la TVR.